SJEĆANJE NA 29. NOVEMBAR, DAN REPUBLIKE (VIDEO)

“Danas, kada postajem pionir dajem časnu pionirsku riječ…” Nekad su ove riječi izgovarale generacije malih Jugoslovena, sa plavom titovkom na glavi, petokrakom na čelu i crvenom maramom oko vrata.

Obećali su da će biti dobri đaci, dobra djeca koja poštuju starije. Da će voljeti Jugoslaviju, i sve ljude koji u njoj žive. Koliko je toga u zakletvi, i kud nestadoše toliki Jugosloveni, ostaje pitanje. Kako je to nekad bilo i kakva je atmosfera vladala, u Prijedoru, pojasnio je hroničar grada Milenko Radivojac.

Sve je bilo u svečanom i slavljenićkom dugu, ispunjeno manifestacijama, a tog dana otvrana su mnoga preduzeća i ustanove. Tad su i učenici polagali pionirske zakletve, i kako kaže Radivojac, tog dana među njima nije bilo nikakve razlike.

– Sva djeca su tad nosila iste kape, iste marame. Nije se znalo ko je bogat a ko siromašan. I gledajući na televiziji emisiju, gdje se vidi da danas slično rade djeca na Tajlandu, u čovjeku se probudi žal za vremenom kada smo svi bili isti – kaže Radivojac.

Ipak, došla su neka druga vremena, nove ideje, istorija i principi. Za pionire i njihove marame danas nema mjesta u školama. Ali nekakve manifestacije koje slave učeničko zajedništvo bile bi poželjne. Naravno, prilagođene duhu vremena u kojem živimo.

– Pionirska zakletva bila je lijep dio onog školskog sistema. Ovaj današnji sistem je naslijedio mnogo šta, ali neke stvari su izbrisane. Zbog rata, migracija stanovništva, strukture društva, prelaska u kapitalizam. Sve to se manifestovalo i u školama. I obilježavano neke druge datume. I treba da se ide u korak sa vremenom. – navela je Gorana Bosančić direktor OŠ “Petar Kočić”.

Z.J.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!