Sjećanje na egzodus Srba iz Sanskog Mosta (video)

Povodom obilježavanja 23 godine od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta i drugih zapadnokrajiških opština, danas su spušteni vijenci i cvijeće sa Gradskog mosta u rijeku Sanu.

Tog oktobra 1995. godine, sa ovog područja protjerano je više od 120.000 Srba, a iz Sanskog Mosta oko 27.000. Izgubili su svoje najbliže, bili su primorani da napuste svoj dom i u kilometarskoj koloni uputili su se ka Prijedoru, gdje mnogi i danas žive. Samo oko 1.300 Sanjana se vratilo na svoja ognjišta.

-Ovaj dan budi tužne uspomene. Na današnji dan mi je muž poginuo. Sa sinom sam izbjegla. Po noći smo putovali, djeca su vozila traktore, jer su stariji bili na ratištima. Napustili smo svoje domove i uputili se ka Prijedoru – rekla je Stojanka Radosavljević iz Sanskog Mosta, koja je među mnogima bila u ovoj koloni.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora, Zdravka Karlica kaže da je najtužnije to što i dan danas niko nije odgovarao za ovaj zločin. – Na ovom mjestu se okupljamo svake godine, da odamo počast stradalima. Htjeli smo da dokažemo svijetu da je bio i egzodus Srba i da se dešavalo sve na svim stranama – dodala je Karlica.

Zamjenik gradonačelnika, Aleksandar Miljuš rekao je da je nakon egzodusa Srba iz Sanskog Mosta, Prijedor bio i ostao utočište tim ljudima, te da sjećanje treba da služi kao trajna opomena na taj nemili događaj.- Svi su prihvaćeni u našem gradu, zadovoljstvo nam je da im možemo pomoći. Zato sjećanje na ovu veliku nesreću koja je zadesila naš narod, ne smije da bijedi – rekao je Miljuš.

M.Stegić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!