8.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

SJEĆANJE NA EGZODUS SRBA IZ SANSKOG MOSTA

Najnovije vijesti

Povodom 24. godišnjice od egzodusa Srba iz Sanskog Mosta i drugih zapadnokrajiških opština, sa gradskog mosta u rijeku Sanu danas su spušteni vijenci i cvijeće. Milanu Iliću koji je izbjegao iz Dabra, ovaj dan budi tužne uspomene.

– Bio sam pred svojom kućom, došao sa linije i javljeno nam je da moramo napustiti svoja ognjišta. Ništa nisam uspio ponijeti, već sam samo zaključao kuću, poveo ženu, kćerku i ženinu majku od 85 godina i krenuli smo pješke preko mjesta Đedovača, pošto je neprijatelj zauzeo naš put. Ostali smo bez  svega – rekao je Ilić. Mnogi su izgubili svoje najmilije. Primorani da napuste svoje domove, u kilometarskoj koloni uputili su se ka Prijedoru, gdje mnogi i danas žive. Prije rata, u Sanskom Mostu živjelo je oko 27.000 Srba, a na svoja ognjišta ih se vratilo tek oko 1.300. Zdravka Karlica, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora, kaže da Srbi povratnici na ovom području danas jako teško žive.

– Mnogi nemaju struju, vodu i veoma im je teško. Znam ja da Sanjani mnogo žale za svojim mjestom. Današnja poruka je da se više nikom ovako nešto ne desi – dodala je Karlica.

Draška Vujića, tadašnjeg komandanta Trećeg bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade, ovaj dan podsjeća na najtužnije događaje koji su se u to vrijeme desili.

– Branili smo tada ostatak Republike Srpske, počev od Prijedora, pa nadalje. U tome smo uspjeli. Nadamo se da se nikada takvi nemili događaji neće ponoviti – rekao je Vujić.

Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika Prijedora, rekao je da je Prijedor, kao komšijski grad, primio pod svoje okrilje mnoge izbjegle stanovnike sa ovog područja.

– I ove godine obilježavamo ovaj datum, podsjeća nas i otimamo ga od zaborava i stojimo uvijek na usluzi kao Gradska uprava – dodao je Miljuš. Obilježavanje sjećanja na 10. oktobar 1995. godine, inicirala je Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora 2014. godine.

M. Šodić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!