13.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

SJEĆANJE NA EGZODUS SRBA IZ SANSKOG MOSTA (FOTO i VIDEO)

Najnovije vijesti

Simboličnim spuštanjem cvijeća u rijeku Sanu sa gradskog mosta, obilježen je 10. oktobar, Dan sjećanja na egzodus Srba iz Sanskog Mosta i drugih zapadnokrajiških opština. Oktobarskih dana 1995. godine sa ovog područja nasilno je protjerano više od 120.000 Srba, a samo iz Sanskog Mosta oko 27.000. Među okupljenima je bio veliki broj Sanjana koji su se prisjetili teških dana. Mnogi su, prije 22 godine, izgubili svoje bližnje i bili prisiljeni da napuste svoja ognjišta u kilometarskoj koloni.

– Mnogi od onih koje je zadesila ta velika nesreća, prihvaćeni su u našem gradu. Zadovoljstvo nam je da im možemo pomoći, a građane Prijedora pozivam da ulože maksimalan napor da se sjećanje na egzodus ne bi izgubilo – poručio je zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš.

Zdravka Karlica, predsjednik gradske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, naglasila je da je strašna činjenica da je pravda za Srbe nedostižna i da se od tolikog broja prognanih Sanjana, na svoja ognjišta vratilo samo njih 1.300.

Z.J.

foto: Giga