8.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

SJEĆANJE NA IZVIĐAČKU ČETU MAJORA ZORANA KARLICE

Najnovije vijesti

U Prijedoru je danas obilježen Dan Izviđačko-diverzantske čete 43. prijedorske motorizovane brigade, kojom je komandovao major Zoran Karlica. Ova četa je osnovana 16. septembra 1991. godine, kada su njeni borci otišli na ratište u Slavoniju.

“Ovo je za nas veoma važan dan. Trudimo se da se svake godine okupimo i da odamo počast poginulim borcima, tu tradiciju njegujemo nakon završetka rata. Evociramo uspomene i možemo reći da smo mi danas jedna velika porodica”, rekao je Dragoljub Rosić, nekadašnji pomoćnik komandanta Zorana Karlice.

Kroz redove ove jedinice na zapadnoslavonskom ratištu prošlo je oko 220 boraca, 25 je poginulo, a 130 je ranjeno.  Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Centralnog spomen-obilježja “Za Krst časni” i odata počast svim poginulim borcima u proteklom ratu.

“Ovi ljudi su dali veliki doprinos u stvaranju Republike Srpske. Danas Srpska treba da brine o njima. U tom kontekstu Vlada Republike Srpske uvela je jedinstveni borački dodatak da poboljša status boraca”, rekao je Ranko Kolar, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora.

Nakon polaganja vijenaca, uslijedilo je druženje nekadašnjih pripadnika Izviđačko-diverzantske čete 43. prijedorske motorizovane brigade.

M. Š.