Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

SJEĆANJE NA PALE SABORCE NE MOŽE DA IZBLIJEDI

NAJNOVIJE VIJESTI

Brojni borci 43. prijedorske motorizovane i Pete kozarske pješadijske brigade okupili su se danas na obilježavanju 21. septembra, Dana prijedorskih brigada.

img_9380

Bila je to prilika da se ratni drugovi okupe i prisjete svog ratnog puta i saboraca koji su poginuli braneći Republiku Srpsku.

– Drago mi je da se, još uvijek, okupljamo. Spremni smo uvijek stati na branik otadžbine. Zadovoljan sam i time što je današnja omladina svjesna značaja naše borbe i Republike Srpske – rekao je Miodrag Lukić, borac Pete kozarske brigade. Sa suzama u očima, o palim saborcima govorio je borac 43. prijedorske brigade, Vukašin Martić.

img_9377

– Kad dođem ovdje i vidim sve ove ljude, ne žalim što sam ostao invalid, ne žalim za četiri godine koje sam proveo u rovu. Meni je žao svih onih momaka koji su živote dali  braneći RS – rekao je Martić.

pavic

Obilježavanje ove, za Prijedor značajne, godišnjice počelo je služenjem parastosa palim borcima ovih jedinica. Potom su vijence kod spomenika “Za krst časni” položili predstavnici Gradske uprave, na čelu sa gradonačelnikom Markom Pavićem, Boračka organizacija Prijedor, delegacija BORS-a, porodice poginulih i nestalih boraca te drugi. Pavić je rekao da je ovo veliki dan za grad, jer su ove dvije brigade prošle mnoga ratišta, a na kraju su odbranile i sam Prijedor.

img_9389

– Poruka koju sa ovog mjesta šalju borci i građani Prijedora je da se niko ne smije igrati Republikom Srpskom, jer smo je mi stvorili i branićemo je, ali ne želimo da rat bude sredstvo za rješavanje problema – izjavio je Pavić. Predsjednik prijedorske Boračke organizacije Zoran Predojević poručio je da je RS trajna kategorija i da je niko ne može ukinuti.

img_9375

– Ovo je veliki dan, kao što je značajan i 25. septembar, kada ćemo reći da ćemo i u budućnosti slaviti 9. januar kao Dan Republike – rekao je Predojević. Nakon polaganja vijenaca, prisutni su obišli spomen-sobu posvećenu ovim jedinicama, a potom je poslužen i prigodan vojnički ručak.

Z. Jelić

img_9399 img_9402 img_9397