20.8 C
Prijedor
Subota, 23 Septembra, 2023

SJEĆANJE NA SRETENA STOJANOVIĆA

Najnovije vijesti

Povodom 51. Književnih susreta na Kozari, u Spomen-kući porodice Stojanović održano je stručno vođenje “Lik i djelo Sretena Stojanovića”. O Sretenovom životu i stvaralaštvu govorili su Aleksa Milić i Nataša Tošanović, kustosi Muzeja Kozare.

Umjetnik i akademik Sreten Stojanović uvijek je bio u sjeni svog brata, Mladena Stojanovića. Ovaj umjetnik postigao je uspjeh širih razmjera, daleko od rodnog grada, zato ne smije biti zaboravljen, poručuje Aleksa Milić, kustos umjetničke zbirke Muzeja Kozare.

“Kada govorimo o Prijedoru, kao gradu umjetnika uvijek se sjetimo Pere Popovića, Todora Švrakića, koji su bez sumnje veoma značajni. Ali ja bih rekao da je Sreten Stojanović najznačanija ličnost u svakom pogledu, istorijskom i umjetničkom.  Mislim da bi trebalo češće da se podsjećamo na Sretena i njegov umjetnički rad”, dodao je Milić.

Spomen-kuća Stojanovića ispunjena je brojnim Sretenovim radovima. Sve biste u kući njegovo su djelo, kao i crteži i fotografije.

“Sreten Stojanović je ostavio upečatljiv trag u umjetnosti, ne samo Prijedora, nego i šire. Bio je poznati slikar i vajar. Kao član ugledne porodice Stojanović, sa bratom Mladenom bio je mladobosanac. Pohađali su Gimnaziju u Tuzli, bili su uhapšeni i dvije godine proveli u zatvoru u Zenici, nakon antentata u Sarajevu. Nakon toga, Sreten odlazi na studije u Beč i tako počinje njegov umjetnički rad”, dodala je Nataša Tošanović, kustos-istoričar Muzeja Kozare.

U depadansu Muzeja Кozare, Spomen-kući Stojanovića, sačuvana je i izložena bogata zaostavština ličnih stvari, dokumenata, knjiga, nekoliko generacija ove porodice. Tako sjećanje na ovu porodicu živi i danas.

“Značajno je da Prijedorčanima i široj okolini pokažemo šta se to sve nalazi u Spomen-kući porodice Stojanović. Pozivam sugrađane, ali i goste iz okolnih mjesta da posjete Spomen-kuću Stojanovića. Kustos-istoričar Nataša Tošanović je na raspolaganju svima”, rekla je Dragana Mamić, direktor Muzeja Kozare.

U okviru pratećeg programa 51. Književnih susreta na Kozari sutra će profesor Goran Maksimović, inače predsjednik žirija ovogodišnjih Književnih susreta održati predavanje u Narodnoj biblioteci “Veselin Masleša” Laktaši.

U petak, 15. septembra, od 15.00 časova najavljeno je Poetsko poslijepodne za djecu sa Vidom Vickom Vukelićem u gradskoj čitaonici, a u istom prostoru od 18.00 časova predavanje pod nazivom “Branislav Nušić u svom i našem vremenu ili Zagonetna vedrina Nušićevog književnog svijeta”, profesora Gorana Maksimovića iz Niša.

Zvanično otvaranje 51. Književnih susreta na Kozari zakazano je u nastavku večeri u petak, 15. septembra, od 20.00 časova u Pozorištu Prijedor.

M. Š.