Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

SJEĆANJE NA ŠTRAJK LJUBIJSKIH RUDARA

NAJNOVIJE VIJESTI

U Ljubiji su danas položeni vijenci na spomen-obilježje posvećeno čuvenom štrajku ljubijskih rudara 1940. godine. Time se, kako je rečeno, čuva sjećanje na ovaj događaj koji će postati sjeme otpora u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima.

img_3501

Vijence na spomenik položili su predstavnici Mjesne zajednice Ljubija, Rudnika željezne rude „Ljubija“, Sindikalne organizacije kompanije „Arselor Mittal“ i Boračke organizacije RS. Mile Inđić, predsjednk Savjeta MZ Ljubija, rekao je da je povod obilježavanje 21. decembra, Dana rudara.

Mile Inđić
Mile Inđić, predsjednk Savjeta MZ Ljubija

– Ovo je sjećanje na rudare koji te 1940. godine nisu dozvolili da se ruda transportuje dalje od Prijedora i zbog toga su stradali od ruke žandara – rekao je Inđić i podsjetio da su rudari time željeli da spriječe širenje ratnog plamena koji se, u tom vremenskom periodu, kretao  Evropom.

img_3527

Vijenci su položeni i na spomenik borcima Vojske Republike Srpske koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i na spomenik podignut u znak sjećanja na pripadnike Vojno-tehničke radionice Narodnooslobodilačkog pokreta.

Z.J.

Foto: Dragan Stojnić Giga

img_3506 img_3508 img_3510 img_3521 img_3525