Pripreme za proljetnu sjetvu ratarskih i povrtlarskih kultura već su počele. U poljoprivrednim trgovinama, kako kažu, spremno očekuju kupce sa cijenama približnim prošlogodišnjim.

Većina sjemena i ostalog repromaterijala za proljetnu sjetvu može se nabaviti po sličnim ili nešto jeftinijim cijenama u odnosu na prošlu ili pretprošlu godinu, kažu u poljoprivrednim trgovačkim radnjama. Po riječima Stane Kragulj iz TR “Start”,  cijena sjemenskog kukuruza ostala je na prošlogodišnjem nivou i kreće se od 70 do 90 KM po pakovanju, zavisno od toga da li ste zainteresovani za onaj skuplji, nabavljen iz Hrvatske ili jeftiniji iz Srbije i Republike Srpske. Što se tiče cijene sjemena povrtlarskih kultura i one su pribižne ili nešto jeftinije nego lani.

– Krompir je jeftiniji nego prošle godine, a u prodaji je po cijenama od 1,40 do 1,80 KM po kilogramu, sjemenski luk 4,50 KM, a sjemenske kartice povrća od 50 do 90 feninga – navela je ona.

Cijene mineralnog đubriva nešto su jeftinije ili su zadržale prošlogodišnji nivo, zavisno od trgovine u kojoj se nabavlja, pa tako da kupci ovog proljeća mogu kan kupiti “KAN” po cijeni od 12,50 KM (25 kg), “NPK” 15:15:15 za 19,00 KM, a “UREU” po cijeni od 17,20 KM.

P.Š.

PrethodniREGIONALNO UDRUŽENJE DISTROFIČARA U NOVIM PROSTORIJAMA: TREBA IM SANITARNI ČVOR (video)
SlijedećiPOČELI RADOVI U OKVIRU MEG PROJEKTA (video)