22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Skenderu u čast – pjesnici u školama

Najnovije vijesti


 

Poetski čas Skenderu u čast održali su pjesnici Predrag Bjelošević,  Ranko Risojević i Ranko Pavlović. Prvi dan škole obilježilo je druženje pjesnika i učenika na obostrano zadovoljstvo. Ovakvi događaji bi trebali postati tradicija, kaže  pjesnik Predrag Bjelošević.

-Mi smo uistinu sa radošću prihvatili ovaj poziv jer danas je i rođendan Skendera Kulenovića, što nas posebno raduje. Možemo da kažemo poneku riječ o samom Skenderu, o njegovom djelu, o čovjeku koji je napisao Stojanku majku Knežopoljku i mnoge divne pjesme koje se uče – rekao je Bjelošević

Još kao mlad pjesnik, Ranko Risojević, poznavao je Skendera Kulenovića koji za njega predstavlja sibmol Kozare. Često se prisjeća njihovih susreta.
Na Paležu, poslije ofanzive, kada je Skender govorio svoju pjesmu Stojanka majka Knežopoljka, tada su u stroju bili moji budući roditelji i otac i majka, tako da je u mojoj kući on kao pojava je bio mitska figura – kaže RisojevićJedan od najboljih načina de se knjiga i čitanje popularišu jeste kada učenici imaju priliku da u svojim učionicama slušaju pisce čija su djela ispisana u čitankama kaže književnik Ranko Pavlović .
– Drago mi je što na ovaj način počinju i Književni susreti na Kozari u koje sam zaista mnogo uključen. U dva mandata sam bio potpredsjednik Organizacionog odbora, više puta učesnik, više puta član ili predsjednik žirija za dodjelu nagrade.Risojević i ja smo dobitnici nagrade Skender Kulenović– kaže Pavlović

Ovaj program se realizuje u saradnji sa Udruženjem književnika Republike Srpske. U četvrtak će biti održana sjednica Organizacionog odbora na kojoj se objavljuje dobitnik Nagrade Književnih susreta na Kozari za 2019. godinu.