17.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

SKOČILE CIJENE SJEMENSKOG REPROMATERIJALA

Najnovije vijesti

Poljoprivrednici će, ovog proljeća, morati da izdvoje više novca za sjeme, jer je nekim sjemenima cijena povećana i do 50 odsto. Reagovanje kupaca još nije poznato, s obzirom da je tek početak nabavke ovog repromaterijala. Prema informacijama iz poljoprivrednih apoteka, došlo je do enormnog poskupljenja sjemenskog luka i krompira.

Agronom Bojan Vojinović, zaposlen u jednoj od poljoprivrednih apoteka „Agromedeksa“, kaže da su ovog proljeća krompir i luk dostigli svoju najvišu cijenu. Kilogram sjemenskog luka trenutno košta 5 KM, a ne tako davno iznosio je samo 2,50 maraka, dok je cijena sjemenskog krompira dostigla vrtoglave dvije marke po kilogramu – svojevremeno je njegova cijena bila jedna marka.

Još nije poznato kakva će biti cijena sjemenskog kukuruza koja je, posljednjih nekoliko godina, stalno rasla. I cijena vještačkog đubriva nešto je veća nego prošle godine. Tek marku i nešto po vreći, što i nije toliko strašno. Tako se vreća kana od 25 kg može nabaviti po cijeni od 13 KM, NPK tri petnaestice 21 KM, a đubrivo tipa 7-20-30 po cijeni od 28 maraka. Sjemenske kartice ostale su na prošlogodišnjem nivou po cijenama od 50 do 90 pfeninga po komadu.

 

P.Š.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!