Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da školski časovi u skorije vrijeme neće biti produženi, odnosno vraćeni na trajanje od 45 minuta. “S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, u skorije vrijeme neće doći do objedinjavanja odjeljenja, odnosno produženja trajanja časova”, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da su zabrinjavajući podaci o broju zaraženih u Srpskoj, te apelovala da građani poštuju epidemiološke mjere da bi se spriječilo širenje virusa korona. Trivićeva je navela da je potpuno neizvjesno organizovanje đačkih ekskurzija i da to zavisi od preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, odnosno od epidemiološke situacije.

Ona je za RTRS rekla da su turističke agencije sprovele anketu među učenicima o tome da li su zainteresovani za organizovanje alternativnih mogućnosti za odlazak na ekskurziju u Republici Srpskoj. Trivićeva je navela da je 213 učenika trećih razreda srednjih škola zainteresovano, ali da su takve ekskurzije moguće samo u aprilu i maju i to ukoliko Institut odobri.

Kada je riječ o osnovcima, odnosno učenicima osmih razreda, oko 1.000 njih zainteresovano je za organizovanje ekskurzije u Republici Srpskoj. Trivićeva je istakla da će, kako je rečeno iz turističkih organizacija, svim roditeljima koji to žele biti vraćen novac u skladu sa zakonskim propisima. 

SRNA