18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

SKUPŠTINSKA VEĆINA: “NEMAMO NIŠTA PROTIV RADNIKA, VEĆ PROTIV LOŠIH RUKOVODILACA”

Najnovije vijesti

Odluke Skupštine grada da dužnosti razriješi direktore Doma zdravlja Prijedor i Dječijeg vrtića „Radost“, nisu usmjerene protiv radnika ovih ustanova, već protiv lošeg rukovođenja od strane smijenjenih direktora, saopštili su predstavnici skupštinske većine na konferenciji za medije.

Pojednini odbornici pokušali su  tokom diskusije stvoriti sliku da je skupštinska većina usmjerena protiv radnika ovih ustanova, što nije tačno, naglašava Dalibor Pavlović, šef odborničkog kluba SNSD-a. On je dodao da na njihov rad nemaju nikakve zamjerke, i da su zadovoljni kako obavljaju svoj posao. S druge strane, jučerašnje okupljanje radnika tokom zasjedanja Pavlović vidi kao politički instruisano. – Sinoćnje okupljanje građana je politički instruisano, iz kafane, od strane pojedinaca. Govoreno im je da ako direktor ne ostane na tom položaju, da ni oni koji su zaposleni u mandate direktora neće ostati na tim poslovima. To je apsolutna laž. Svi koji rade u tim ustanovama imaju svoja zakonska prava. I skupštinska većina ništa protiv tih ljudi nema –  rekao je Pavlović

Što se tiče imenovanih vršioca dužnosti direktora prijedorskog vrtića i Doma dravlja, Pavlović je dodao da je riječ o mladim kadrovima koji imaju želju za boljim radom i napretkom ovih ustanova. Radnici treba da odustanu od najavljenih štrajkova, i treba da se odupru pokušjima da se njima manipuliše, smatra odbornik PDP-a Dalibor Grabež.   – Zaista niko nema ništa protiv radnika. Cijenimo njihov rad u obe ustanove. Ali smatramo da su juče bili izmanipulisani kako bi branili kadrove jedne političke partije. Grad je osnivač ovih ustanova, i grad Prijedor će nastaviti da brine o njihovim uposlenicima. I skupština je ta koja imenuje i razrješava direktore, i ne vidim u čemu je problem – izjavio je Grabež.

Šef Samostalnog odborničkog kluba, koji je predložio razrješenje direktora vrtića,  Duško Miletić takođe je naglasio da ovo nema veze sa radnicima, već sa lošim rukovodiocima. – Ne stoje izjave odbornika DNS- i gradonačelnika da mi radimo protiv zaposlenih u javnim ustanovama i protiv djece u vrtiću. Mi jednostano nismo bili zadovoljni radom dosadašnjeg direktora – naveo je Miletić.

Nezavisni odbornik Ranko Kolar rekao  je i da su statuti javnih preduzeća i javnih ustanova,  čiji je osnivač grad Prijedor,  neusklađeni sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Po njegovom mišljenju, jedna politička partija je godinama stvarala sistem kako bi tako obezbijedila  sebi svu vlast u gradu. – Ja imam hrpu dokumentacije samo za jedno preduzeće, koje sam istraživao mjesec dana. Tu se vidi da je skupština donijea odluku da u državnom preduzeću koje je osnovala Skupština grada, bude jedan. predstavnik državnog kapitala. Možete pogađati iz koje partije. I taj predstavnik imenuje nadzorni odbor. I opet tri člana iz iste partije. Kompletno rukovodstvo iz jedne stranke. To je čista autokratija  – smatra Kolar.

Treba napomenuti da konferenciji za medije nisu prisustvovali predstavnici DF-a  i SDA. Prema objašnjenju prisutnih predstavnika većine, oni nisu mogli da prisustvuju zbog privatnih obaveza.

Z.J.