4.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

SLIJEDE KONTROLE SPROVOĐENJA ODLUKE O OGRANIČENJU CIJENE PELETA

Najnovije vijesti

Premijer Republike Srpska Radovan Višković najavio je danas nakon što je Vlada ograničila cijenu peleta na 480 KM, plus PDV, po toni da će republički Inspektorat kontrolisati sprovođenje ove odluke kada stupi na snagu.
Višković je rekao da je Vlada ograničila cijenu peleta na tržištu u Republici Srpskoj i da u dogovoru sa Vladom Federacije BiH /FBiH/ očekuje da i oni u što skorije vrijeme urade isto.

“Na ovaj način želimo da snabdijemo domaće tržište u Republici Srpskoj i BiH i na neki način da zaštitimo građane Srpske”, naveo je Višković u video-izjavi.

On je napomenuo da je ograničena cijena peleta usaglašena sa proizvođačima u Republici Srpskoj i FBiH, koja će biti jedinstvena za čitavu BiH.

Višković je naveo da da će ova mjera Vlade Republike Srpske važiti do kraja marta iduće godine, a da će korigovati odluku ukoliko u ovom periodu dođe do bilo kakvih promjena u proizvođačkim cijenama ili nečemu drugome u dogovoru sa proizvođačima peleta.

Vlada je, pojasnio je, prateći cijene energenata na svjetskom i domaćem tržištu bila prinuđena da donese ovakvu odluku kako bi odluku koju je donio Savjet ministara u vezi sa zabranom izvoza drvnih sortimenata i peleta u narednom periodu korigovali.

“Idemo na one kvote o kojima smo razgovarali sa proizvođačima peleta”, rekao je Višković i pozvao sve koji žele da nabave pelet da to i urade u ovom periodu kako bi proizvođači, kroz kvote, jedan dio viška mogli mogli ostaviti na domaćem tržištu, a sve viškove plasirati van granica BiH po znatno većim cijenama koje je donijela Vlada i time ostvariti određen profit za kompanije.

SRNA