„Pomračenje Sunca“ naziv je druge knjige Srete Vučkovića iz Kozarske Dubice, koja je promovisana večeras u OŠ „Desanka Maksimović“ u Prijedoru. U ovoj zbirci pripovjedaka Sreto govori o svojim doživljajima iz djetinjstva.

Recenzenti na ovoj knjizi su profesori Gordana Latinović i Miro Burazor, koji je  ujedno i lektor knjige zajedno sa studentkinjom srpskog jezika i književnosti Marijom Burazor. Sreto je nastavnik srpskog jezika u penziji, živi u Bijakovcu kod Kozarske Dubice i potpuno je slijep od 2003. godine. Ni bolest ga nije spriječila, da radi ono što voli, te da svojim pričama obraduje čitaoce. Kako bi mu rad bio olakšan, od predsjednika Republike Srpske dobio je računar sa govornim softverom.

Svoj prvi roman “Ploska” napisao je uz pomoć omladine iz komšiluka, koja mu je pritekla u pomoć da savlada informatičke prepreke, a sa njim su i danas. Jedan od njih je i devetnaestogodišnjak Boris Barišić čije ime se na ovogodišnjem prijemnom konkursu na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu nalazi na prvom mjestu. Za roman “Ploska” osvojio je specijalno priznanje na Književnom konkursu Saveza slijepih Srbije.

Sreto kaže da posebnu zahvalnost duguje Dušanki Kotur-Ugrica koja ne samo da mu je pomogla pri štampanju knjige, nego je i svoj godišnji odmor iskoristila kako bi knjiga “Pomračenje Sunca” bila promovisana na širem području Republike Srpske. Dok promoviše drugu, Sreto ne staje, on priprema i svoju treću knjigu. Jer, kako kaže, za njega mrak nije kraj.

M.Stegić

PrethodniFK “RUDAR PRIJEDOR”: U DERVENTU PO PRVO MJESTO (VIDEO)
SlijedećiFUDBALSKI TURNIR SRC “GAJ”: FINALNI MEČEVI SUTRA (SRIJEDA)