18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

SMANJUJE SE BROJ UČENIKA, A POVEĆAVA BROJ ZAPOSLENIH U ŠKOLAMA

Najnovije vijesti

U prijedorskim osnovnim i srednjim školama konstantno se smanjuje broj učenika, a povećava broj zaposlenih u tim obrazovnim ustanovama, podaci su Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora.
U posljednjih deset godina ukupan broj učenika smanjen je za 2.748, pa je u školsku 2015/2016. godinu upisano ukupno 8.344 učenika ili 3,85 odsto manje nego u prethodnoj godini.

Istovremeno, broj zaposlenih u školama iznosio je 1.175, odnosno za 2,38 odsto više u osnovim školama nego u prethodnoj školskoj godini, a za 1,51 odsto u srednjim.

“U narednom periodu potrebno je planirati upisnu politiku u srednjim školama prema iskazanim potrebama tržišta rada, a ne po postojećoj kadrovskoj strukturi nastavnika”, navodi se u informaciji Odjeljenja za društvene djelatnosti o školskoj 2015/2016. godini, koja je usvojena na posljednjoj sjednici Skupštine grada Prijedora.

Iako se broj radnika povećava, u pojedinim školama nedostaju nastavnici informatike i fizike, te određni kadorvi u specijalnoj školi, pa su te predmete predavali neverifikovani nastavnici.

skola-rasavci-1
Područna škola u Rasavcima

Kada je riječ o školskim objektima, trenutno je najugroženija zgrada područne škole u Rasavcima i u toku su aktivnosti da se pronađu finansijska sredstva za sanaciju i rekonstrukciju.

Prijedorski osnovci u školskoj 2015/16. godini ostvarili su prosječnu ocjenu 4,16 i prolaznost od 99,67 odsto, a od 16 učenika upućenih na ponavljanje razreda najviše ih je u Osnovnoj školi “Dositej Obradović” – 12.

skola-u-kozarcu
Osnovna škola “Kozarac”

Najviša srednja ocjena ostvarena je u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović”, a najniža u Osnovnoj školi “Kozarac”.

Srednjoškolci su imali srednju ocjenu 3,68, gdje su najbolje ocjene imali učenici Muzičke škole “Savo Balaban”, a najlošije đaci Mašinske škole.

“Oko 50 srednjoškolaca napustilo je školu u toku trajanja nastavne godine iz različitih razloga – uglavnom na zahtjev roditelja, preseljenja u inostranstvo, udaje, gubitka prava na školovanje, nedostatka želje za učenjem i pohađanjem škole”, navedeno je u informaciji.

Među osnovcima 98,23 odsto imalo je najvišu ocjenu iz vladanja, a pet učenika ili 0,09 odsto najnižu, uz ukupno 214.796 ili za 8,32 odsto više nego prethodne godine.
srednjoskolski-centar
U srednjim školama primjerno vladanje imalo je 75,48 odsto đaka, a ne zadovoljava njih 2,27 odsto. U srednjim školama evidentirano je 166.165 izostanaka ili za 3,83 odsto manje nego u prethodnoj školskoj godini.

“Na ukupan broj izostanaka može uticati i činjenica da Prijedor ima veliki broj đaka putnika i to 2.844 učenika koji putuju više od četiri kilometra do škole. Samo među srednjoškolcima takvih je 57,61 odsto”, navodi se u informaciji.

izvor: Srna

foto: Arhiva