-0.2 C
Prijedor
Utorak, 5 Decembra, 2023

ŠMIT ODLUČIO: Poništene odluke NSRS i izmijenjen Krivični zakon BiH

Najnovije vijesti

On je poručio da nedavnim odlukama Narodna skupština Srpske direktno krši ustavni poredak BiH, a samim tim i Dejton.

about:blank

GlavnaDruštvoPolitika

Foto: ohr

ŠMIT ODLUČIO Poništene odluke NSRS i izmijenjen Krivični zakon BiH

On je poručio da nedavnim odlukama Narodna skupština Srpske direktno krši ustavni poredak BiH, a samim tim i Dejton.

Njemački diplomata u BiH, Kristijan Šmit, donio je odluku o stavljanju van snage zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj, koji je Narodna skupština usvojila na prošloj sjednici.

Taj zakon ne može stupiti na snagu – rekao je Šmit.

Takođe je poništio zakon kojim se zabranjuje objavljivanje odluka OHR u Službenom glasniku Republike Srpske.

Istovremeno, Šmit je donio izmjene Krivičnog zakona BiH na način da će se radnje koje narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo.

– To će obezbijediti pravni osnov za tužioce, da oni preduzmu aktivnosti. Oni koji pokušavaju da sruše ustavni poredak, moraju biti procesuirani – rekao je Šmit.

Konferencija za medije Kristijana Šmita je neuobičajeno kasnila 40 minuta, a obraćanje je počeo riječima „Bilo je kišovito i oblačno u Sarajevu, ali želimo ipak malo donijeti svjetla i sunca“.

On je poručio da nedavnim odlukama Narodna skupština Srpske direktno krši ustavni poredak BiH, a samim tim i Dejton.

– Dejtonski sporazum je sačinjen možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat, zločine. Naš mandat je da osiguramo da se to ne desi više nikada i da obezbijedimo demokratsku državu koja poštuje svoje građane i ostale. Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i nemaju pravo da regulišu jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH. Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući ključne elemente Dejtona kao što su odluke visokog predstavnika – rekao je Šmit.

On tvrdi da će najveće posljedice „avanturizma“ vladajuće koalicije u Banjaluci snositi građani Republike Srpske.

– Ja ih poštujem kao slobodne građane u slobodnoj državi, oni ne bi trebali da imaju život u kome dominiraju svakodnevne ideje pojedinaca. Politički predstavnici pokušavaju ugroziti vladavinu prava. Sve opcije su na stolu. Znate koji je to spektar bonskih ovlaštenja koje mogu da koristim – zaprijetio je Šmit političarima u Republici Srpskoj.

Poručio je da međunarodna zajednica, uključujući i zemlje EU, ima iskrenu želju da BiH postane članica EU.

– Dakle, mi ne dovodimo u pitanje unutrašnju strukturu BiH. Niko nije donio odluku koja se tiče postojanja entiteta. Ne. Oni su i biće dio Ustava sve dotle dok parlamenti ili sami građani ne odluče da će imati neku drugu strukturu, ali unutar demokratskih metoda. Mislim da su svi građani Republike Srpske koji žive u RS, građani koji će takođe imati koristi od pridruživanja BiH Evropskoj uniji. Neće biti izolovani. Treba da nam cilju budu evropske integracije i pozivam se da bez ikakvih predrasuda po strani ostave pokušaje koji su do sada preduzimani i da krenu ka EU. Ja se samo suprotstavljam onima koji ugrožavaju strukture na osnovu kojih mimo BiH – kaže Šmit.

Naglasio je da neće stati i da će nastaviti da štiti teritorijalni integritet BiH.

– Moje odluke se upravo objavljuju na stranici OHR i stupiće na snagu odmah. Dodao sam obavijeste gdje sam dao neka svoja razmišljanja u vezi sa zaključkom NSRS gdje sam rekao da bi bilo nezakonito da se u budućnosti preduzimaju ovakve radnje, a možete računati da ću i u budućnosti štititi vladavinu prava u ovoj zemlji. Ponavljam, sve opcije ostaje na stolu – jasan je Šmit, piše Srpskainfo.