12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

SMRDLJIVIM NOGAMA JE DOŠAO KRAJ!!!

Najnovije vijesti

Ako imate gljivičnu infekciju na nogama, ona može biti uzrok da vam noge smrde, a javlja se naroćito u ljetnom periodu. Da bi vam pomogli riješiti taj problem, donosimo vam nekoliko recepata koji vam mogu biti od pomoći:

-Neka vam noge budu stalno suhe i čiste, koristite obuću od prirodnih materijala, pamučne čarape i nemojte djeliti peškire i čarape sa drugima. Također, ne hodajte bosi na javnim bazenima i tuševima i mjenjajte staru obuću jer i ona može biti izvor zaraze.
Ako imate probleme sa gljivičnim infekcijama možete pripravljati razne prirodne ljekove od sastojaka koje već imate kod kuće.

Soda Bikrabona
Uspješno liječi gljivične infekcije, pomaže u otklanjanju loših mirisa stopala. Dodajte pola šolje sode bikarbone, 1/4 šolje 3% vodik peroksida i pola šolje gorke soli, u 4 šolje tople vode. Sve sastojke dobro pomješati a zatim dodati 1/4 šolje sirćeta. U takvoj smjesi držite noge oko 10 minuta, a zatim ih operite čistom vodom i osušite. Ponovite postupak svake sedmice 2x.
Jogurt
Jogurt zbog svojih prirodnih svojstava je također odličan “lijek” za stopala koja su zahvačena gljivičnom infekcijom. Sadrži korisne bakterije i druge mikroorganizme koji uništavaju gljivične infekcije. Sve što treba da uradite jeste da potopite noge u jogurt ili ih namažete jogurtom, ostavite da se osuši jogurt na nogama, a zatim ih isperete i osušite.
Skrob
Vrlo dobro apsorbuje vlagu i samim tim pomaže u lječenju gljivičnih infekcija. Potrebno vam je pola kašikice kukuruznog skroba i topla voda.
Pomješajte skrob i tolu vodu te stavite u rernu na 220 stepeni da potamni. Operite i osušite noge, zatim ih namažite ovom smjesom i ostavite da odstoji 1 minut, a zatim ih ponovo operite i osušite.