18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

SMRTNOST PENZIONERA VEĆA ZA 40 ODSTO

Najnovije vijesti

Od prošle godine u Prijedoru, ali ostalim gradovima Republike Srpske povećana je smrtnost penzionera za oko 40 odsto. Predsjednik Udruženja penzionera grada Prijedora, Slobodan Brdar kaže da je u prošloj godini u Prijedoru preminuo 791 član udruženja, što je za oko 100 više u odnosu na godinu ranije.

“Samo u ova, sa današnjim danom, nepuna četiri mjeseca taj trend se uvijek povećava i imamo 271 preminulog člana.  Ukoliko se ovako nastavi smrtnost mi ćemo na kraju godine imati oko 1.000 preminulih članova Udruženja penzionera, ovdje govorim samo o članovima, a uz to treba dodati i one ljude koji su penzioneri, a nisu članovi Udruženja penzionera tako da je taj broj daleko veći”, ističe Brdar.

On dodaje da su od članarina imali 410.000 KM prošle godine, od kojih je čak 400.000 KM maraka isplaćeno za troškove sahrana. Brdar navodi da bez finansijske pomoći Grada ne bi bilo moguće organizovati druge sadržaje poput odlaska u banje, kupovine lijekova ili jednokratne novčane pomoći za penzionere.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske, Ratko Trifunović kaže da je prijedorsko udruženje jedno od bolje organizovanih među ukupno 57 udruženja u Srpskoj.

“Posebno želim da naglasim da je saradnja Udruženja penzionera grada Prijedora sa Gradskom upravom i posebno gradonačelnikom primjer kako lokalna udruženja treba da sarađuje sa lokalnim vlastima”, rekao je Trifunović.

Ovo Udruženje danas je održalo Skupštinu na kojoj su podneseni izvještaji o radu za prošlu godinu, te planovi za ovu godinu. Skupštini je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor. Grad je prošle godine finansirao odlazak 353 penzionera na banjsko liječenje. Penzioneri ističu da je značajno i što je Vlada Srpske odlučila da im od maja vanredno uveća penzije za 10 odsto.

B. M.