Iako su u Skupštini grada Prijedora dio pozicije sa koalicionim partnerima, SNSD-om i DNS-om, socijalisti će ukazati na ono što smatraju lošim, a podržati ono što je dobro urađeno, rekao je Ranko Kolar, predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije Prijedor, na današnjoj konferenciji za novinare.

Ova stranka će uložiti amandmane na Nacrt budžeta koji bi trebalo da bude usvojen sredinom decembra, a odnose se na veće subvencioniranje privrede i poljoprivrede, izgradnju putne komunikacije i snabdijevanje vodom u novim naseljima Janjića pumpa i Stari voćnjak, za šta će socijalisti tražiti dodatna sredstva.

Stav Socijalističke partije o Rudniku željezne rude “Ljubija” je nepromijenjen. Po Kolarevim riječima, i dalje smatraju da je dio državnog kapitala u ovom rudniku trebalo da bude privatizovan, bez obzira što je DNS bio protiv toga. Važno je što je, pokretanjem Rudnika, posao trebalo da dobije 300 radnika i socijalisti će nakon izbora 2018. godine ponovo pokrenuti inicijativu u Narodnoj skupštini Republike Srpske za privatizaciju Rudnika, rečeno je na konferenciji za novinare.

Kolar se osvrnuo i na Toplanu na drvnu sječku u Prijedoru koja je počela s radom prošle godine, a za koju je, po grejnoj sezoni, kako je rekao, potrebno od 18 do 20 hiljada kubika ogrevnog drveta.

– Za Šumsko gazdinstvo “Prijedor” koje se proteže na pet opština prijedorske regije, to je velika količina ogrevnog drveta koja treba samo gradskoj toplani, plus što se jedan dio ogrevnog drveta izvozi kao poluproizvod. Postoji opasnost da dođe u pitanje i snabdijevanje Toplane Prijedor – smatra Kolar.

On je govorio o haškoj presudi generalu Ratku Mladiću koju, kao čovjek i ratni komandant, kako je rekao, smatra nemoralnom i nekorektnom, a sam Haški tribunal političkim instrumentom velikih sila. Godinu na izmaku obilježili su unutarstranački izbori u Socijalističkoj partiji na republičkom i lokalnom nivou.

Izabran je nov Gradski odbor na čelu sa Rankom Kolarom, potpredsjednici su Borislav Prpoš, Ljiljana Despotović Atlija i dr Predrag Stojnić. Za predsjednika Izvršnog odbora izabran je Milenko Puzigaća, a za sekretara Rade Marinović. U toku godine socijalistima je pristupilo 100 članova Narodnog demokratskog pokreta i sedam članova Ekološke partije, a socijalisti u Prijedoru trenutno imaju oko 1.000 članova.

D.S.