15.8 C
Prijedor
Subota, 1 Aprila, 2023

SOK OD KROMPIRA KAO LIJEK PROTIV TEŠKIH BOLESTI

Najnovije vijesti

Krompir se pokazao vrlo efikasnim za odstranjivanje kožnih nečistoća. I to zahvaljujući prije svega visokom postotku kalija, sumpora, fosfora i klora u krompiru. Ti elementi imaju svoju vrijednost samo ako je krompir sirov. Ako ga kuvamo, pretvaraju se u anorganske sastojke, a kao takvi su od male ili gotovo nikakve koristi.

Svjež, sirov, organski krompir je vrlo ukusan. Mnogi ljudi jedu ga s velikim užitkom, a radi se nesumnjivo o vrlo dobroj živežnoj namirnici. Sirova salata od krompira pokazala se kao dobro sredstvo za čišćenje organizma, pogotovo ako je pomiješana sa sokom od krompira.

Sok krompira čudotvoran je lijek nadohvat ruke. Uz sve to, vrlo je povoljan. Sok od krompira primjenjuje se kao dio poznate Brojsove terapije protiv raka. Isto tako, krompirov sok pokazao se kao prirodno sredstvo za liječenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice. U tu svrhu preporučuje se uzimati po jednu kašiku soka krompira razrijeđenog s malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere. U zadnje vrijeme krompir sve više dobija na važnosti kao izuzetno sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog tlaka, dijabetesa, lumbaga, reumatskih bolesti itd.

Ukratko, sok od krompira jača imunitet, pomaže u terapiji liječenja raka, smanjuje razinu šećera u krvi, njeguje problematičnu kožu i čisti organizam od toskina.

Kako ga napraviti?

Sok od krompira vrlo je jednostavno napraviti. Prije svega, krompir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore. Potom ga naribajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok. U tu svrhu možete upotrijebiti i sokovnik. Sok uvijek pijte svježe pripremljen, a radi poboljšanja okusa možete ga pomiješati s voćem i povrćem po izboru,  jabukom i mrkvom, sokom od limuna ili medom.

izvor: kucnilekar

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!