12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

SOK OD VIŠANJA – SPAS ZA VAŠE ZDRAVLJE

Najnovije vijesti

Razmišljali ste o sretnom i zdravom životu, ali vas uporno na tom putu koče blaži bolovi. Dosta vam je gutanja tableta poput aspirina i ibuprofena za svaku sitnicu – vrijeme je za višnju.

Dobre vijesti dolaze od Američkog društva kemičara koje navodi kako svega 20 višanja dnevno ili koncentrat višnje u toj količini ima isti učinak protiv boli. Višnja će doprinijeti u borbi protiv brojnih drugih stanja i bolesti poput:

upale mišića,
nesanice,
poremećaja koncentracije i pamćenja,
osteoartritisa,
holesterola u krvi,
ateroskleroze i metaboličkog sindroma,
gihta i bolesti mokraćnih kanala,
bolesti srca i kardiovaskularnog sistema,
raznih oblika raka i tumora,
anemije,
dijabetesa.
U nastavku vam donosimo i recepte za sok od višanja i sirup kakav pamte vaše mame i bake.

Potrebni sastojci:

3 kg svježih višanja
3 kesice limunske kiseline
2 kesice vanilin šećera
5 l vode
šećer (dozirajte ga po želji – što ga manje ima sok je zdraviji)
Postupak:

Višnje najprije detaljno isperite i odstranite peteljke i koštice. Tako očišćene višnje stavite u veliki lonac i dodajte limunsku kiselinu te najviše litru i po vode u prvoj turi. Višnje se u loncu trebaju dobro izgnječiti rukama. Kada ste sve to napravili – lonac prekrijte krpom i ostavite da odstoji preko noći.

Idući dan višnje trebate procijediti kroz odgovarajuću cjediljku ili kroz gazu. Najbolji omjer šećera u soku je 1:1, ali neka doziranje šećera ostane vaš izbor. Procijeđeni sok još jednom dobro izmiješajte te ga prespite u odgovarajuće staklene flaše i čuvajte na hladnom mjestu.

(krenizdravo)