10.8 C
Prijedor
Nedjelja, 3 Marta, 2024

„SOKO“: KLUB ZA DALEKOMETNO STRELJAŠTVO (FOTO i VIDEO)

Najnovije vijesti

U Prijedoru, već nekoliko godina, postoji Klub za dalekometno streljaštvo „Soko“. Svoj početak su imali 2009. godine, kao sekcija pri Streljačkom klubu „Soko“, da bi postali samostalni 2013. godine. U dalekometnom streljaštvu puškom se gađaju mete na udaljenosti između 300 do 500 m, pojasnio je predsjednik Kluba Igor Predojević.

Igor Predojević, predsjednik Kluba

– Dalekometno streljaštvo, u svijetu poznato i kao „long range“, nastalo je u Sjedinjenim Američkim Državama. Sve je počelo od grupe vrhunskih strijelaca na zalasku karijere. Oni više nisu imali vrhunsku kondiciju koju zahtijeva, na primjer, malokalibarska puška. Krenuli su u sport koji ne traži izuzetnu fizičku spremu, ali neophodna je vrhunska streljačka vještina – navodi Predojević.

Trenutno Klub broji dvadesetak aktivnih članova. Svi su stariji od 18 godina, što nalaže priroda ovog sporta, jer ipak se radi o vatrenom oružju. Što se tiče regiona, najdalje su otišli Slovenci, kod kojih su oblici streljaštva veoma razvijeni. Bosna i Hercegovina, kao i u mnogim drugim stvarima, kaska za komšijama. Ipak, stvari su se prilično popravile u odnosu na period od prije deset godina, kaže Predojević. Prijedorčanima najveći problem predstavlja nedostatak otvorenog strelišta na području grada.

– To smo rješavali, bar dosad, tako što, uz dozvolu Ministarstva odbrane BiH, koristimo strelište „Manjača“. No, u zadnjih godinu dana sve teže dobijamo dozvole za ulazak na strelište, vjerovatno zbog potreba Oružanih snaga. Sad aktivnije radimo na pronalaženju adekvatnog terena u Prijedoru – pojašnjava Predojević.

To nije lak zadatak, jer potrebno je minimum 300 metara dužine za strelište. Imperativ u sportu je sigurnost. Sve ovo nije omelo ekipu „Sokola“ u ostvarivanju zapaženih rezultata u Balkanskoj ligi u dalekometnom streljaštvu.

– Najbolje rezultate smo ostvarili u ekipnoj konkurenciji, gdje smo osvojili nekoliko pehara od prvog do trećeg mjesta – kaže Predojević. Preporučuje zainteresovanima da krenu od osnovnog streljaštva, a  vremenom bi se došlo do gađanja dalekih meta.

Z.J.

foto: Giga