Ujedinjeni protiv korona virusa. Tako možemo da opišemo radnu atmosferu u Udruženju “Neven”. Od ranog jutra su za krojačkim mašinama. Šiju maske od pamučnog materijala za naše građanstvo. I to besplatno. Maske mogu da se peru i peglaju, pa ih tako možete koristiti više puta.

Kako kaže Vesna Berić, predsjednik ovog Udruženja, prioritet im je socijalna kategorija stanovništva, a trude se da izađu u susret i ostalim građanima, zdravstvenim radnicima, volonterima… Prve maske su sašili za svoje komšije iz Javne kuhinje “Optimisti” i njihove korisnike. Ima građana koji često pokucaju na njihova vrata i traže maske, pa i njima podijele…

– Zaista smo srećni, što na neki način možemo da doprinesemo našoj zajednici u ovoj situaciji. Šijemo maske i za naše korisnike i njihove porodice, ali i za naše najmlađe građane. Trudimo se da zadovoljimo potražnju i nadam se da ćemo istrajati. Jer, najveći problem nam je nedostatak materijala, gumica i konca. Ukoliko je neko od krojača zainteresovan može da nam se pridruži. Ako ne može da izlazi iz kuće, možemo mu donijeti iskrojeni materijal, pa da završi ostatak posla u svom domu – rekla je Vesna.

U “Nevenu” uputili su podršku prijateljima iz Trenta, od kojih su dobili prve krojačke mašine i koji su bili uz njih od osnivanja ovog Udruženja. Apeluju našim sugrađanima, ukoliko u svom domu imaju materijal, konac ili gumice koji im nisu prijeko potrebni, da im doniraju i tako daju svoj doprinos u ovoj humanoj akciji.

Spomenka Grubor iz Preduzetničke radnje “Luna”, kaže da imaju dovoljno materijala, ali i repromaterijala koji je potreban za zaštitne maske. Samo ove sedmice sašili su oko 3.000, koje prodaju po minimalnim cijenama, ali i doniraju.

– U našem pogonu u Novom Gradu šijemo zaštitne maske. Kako za pojedince, tako i za potrebe ustanova i radnji u našem gradu. Velika je potražnja, ali mi se trudimo da isporučimo maske za ona lica koja trenutno rade i koja su najugroženija. Odlučili smo da pomognemo mnogima u ovoj situaciji, a usput i da održimo našu firmu da opstane. Privrednici koji žele da doniraju maske, kod nas mogu da ih poruče po minimalnim cijenama. Mogu nam se javiti putem brojeva telefona 065/681-117 i 065/515-548 – rekla je Spomenka.

Punom parom rade i u Krojačkoj radnji “Inđić”. Angelinu Inđić zatekli smo za krojačkom mašinom. Cijene maski i u njenoj radnji svedene su na minimum. Kako kaže, na ovaj način želi da pomogne svojim sugrađanima, a ujedino i da podmiri obaveze svoje krojačke radnje za ovaj mjesec. 

– Ja sam sebi postavila normu. Za jedan sat uradim 10-12 maski, ne više. Radim sa bijelim platnom, koji se može otkuvati, to je onaj materijal na kojem se vezu peškiri – rekla nam je Angelina.

Maske se šiju i kažu da će ih šiti, dok god to bude potrebno. Kako kažu naše sagovornice, to je jedini način da pomognu svom gradu i svojim komšijama u ovoj situaciji!

M.Šodić

PrethodniU Prijedoru zabilježen novi slučaj virusa korona
SlijedećiZAKLJUČCI GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE