-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

Špirić: BiH ne smije da postane žrtva globalne dominacije u kojoj države nestaju

Najnovije vijesti

Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naraoda Parlamentrane skupštne BiH upozorio je poltičke aktere u Sarajevu da BiH ne smije da postane žrtva globalne dominacije u kojoj se zemlje ili svrstavaju na određene strane ili nestaju.

“Borba za globalnu dominaciju pali vatru na Balkanu gdje se male, a posebno višenacionalne države, ili svrstavaju ili nestaju. Ne smijemo upadati u zamku svrstavanja nego moramo dogovorom gasiti vatre, a ne da ih rasplamsavamo jer je to scenario koji je više puta viđen na ovim prostorima”, rekao je Špirić.

On smatra da dnevnoplitičke igre i politikantstvo, koje se uvozi iz raznih centara moći, predstavljaj fitilj koji u usijanoj političkoj atmosferi može biti koban.

“Političko Sarajevo upada u zamku globalne dominacije svojom ograničenom vizijom u kojoj su institucije Republike Srpske i njen predsjednik Milorad Dodik jedina smetnja napretku. Njihov jedini cilj su kazne Dodiku kao personifikaciji Republike Srpske, ali put do tog cilja nije dobar prvenstveno za BiH”, naglasio je Špirić.

Prema njegovom mišljenju pobjeda Milorada Dodika u namještenim “sudanijama” biće pobjeda i BiH. Dodaje da svako došaptavanje sa međunarodnim centrima moćima može ohrabrivati samo one ko još nisu svjesni da BiH ne može biti stvar moranja nego stvar dogovora.

“Infuzija mržnje prema Miloradu Dodiku, koju političko Sarajevo prima izvana, proizvodi sljepilo uslijed kojeg ne shvataju da drže fitilj za plamen zajedničkog stradanja, a ne formulu zajedničkog uspjeha Dotle neka nam je Bog na pomoći”, zaključio je Špirić.N. N.

FOTO: NEZAVISNE NOVINE