19.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

Spomen-ploča u znak sjećanja na generacije nekadašnje Učiteljske škole (video)

Najnovije vijesti

U Ugostiteljsko-ekonomskoj školi u Prijedoru danas je otkrivena spomen- ploča u znak sjećanja na 12 generacija nekadašnje Učiteljske škole „Radmilo Stefanović“. Kada je prije 60 godina počela sa radom Učiteljska škola, nastava je od 1960. do 1972. godine izvođena u zgradi današnje Ugostiteljsko-ekonomske škole, koja je bila administrativni i upravni centar.
Tokom 12 godina, ovu školu završilo je više od 1.000 učitelja.

Brankica Davidović i Milenko Vučković, učitelji u penziji, kažu da je Organizacioni odbor za proslavu 50 godina mature iz generacije 1968. godine, pokrenuo inicijativu da se napravi obilježje o mjestu i postojanju Učiteljske škole.

-Spomen-ploča postavljena je na mjesto gdje zaslužuje da bude. Ova generacija učitelja dala je veliki doprinos razvoju školstva u našem gradu- rekao je gradonačelnik Milenko Đaković.

Učiteljska škola nosila je naziv po učeniku Radmilu Stefanoviću iz prve generacije maturanata prijedorske Gimnazije. On je, po završetku Gimnazije, završio učiteljski kurs u Banjoj Luci. Međutim, poginuo je u ratu kao politički komesar jednog bataljona.

KV

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!