Prazni stadioni i prazne dvorane, to je realnost u vrijeme pandemije. Tako je i kod nas. Prijedorski klubovi poslali su sportiste kućama. Tako je i u „Rudar-Prijedoru“. Šampionat je zaustavljen, ne zna se kako će i kad biti nastavljen. Sad je najvažnije zdravlje i ljudski životi, smatra trener „Rudara“ Igor Janković. Svi igrači dobili su individualni plan rada, i kod kuće trenirаju koliko mogu.

– Mi smo igračima dali individualne programe za trening. Vodili smo računa o svemu, naročito da dosta stvari mogu uraditi kod kuće. Međutim, jedno je kad trenirate sami, a potpuno je druga stvar kad se radi sa ekipom. Sigurno je da igrači, i na ovaj način, održavaju neki nivo trenaže. Što se tiče samog takmičenja, situacija je pomalo specifična, jer se nismo nikad susretali sa tolikom pauzom u treniranju i igranju – ističe on.

Kakav će biti rasplet u svijetu rukometa, takođe se ne zna. Naročito u BiH. Većina klubova stava je da se takmičenja trebaju prekinuti, a da trenutni lideri na tabelama budu proglašeni šampionima, smatra trener prijedorske „Mire“ Darko Gligorević. Ako bi se nekim čudom šampionat nastavio uskoro, rizikuju se brojne povrede, jer rukometašice su van prave forme.

– U suštini, svi klubovi traže da se takmičenje prekine i da na jesen počne novo prvenstvo. U tom slučaju, prvak bi bio trenutni lider, dvije poslјednjeplasirane ekipe bi ispale iz Premijer lige. Ostaje da se vidi. Što se tiče rukometašica „Mire“, ono što mogu u kući odraditi, to je sve od treninga, jer ne može se ni po parkovima više trčati. Samo da prođe ovaj virus, pa ćemo mi nastaviti. A onda bi za narednu sezonu ranije krenuli u pripreme – navodi Gligorević.

S druge strane, košarkaška takmičenja u BiH su završena. Banjalučki „Borac“ proglašen je za šampiona RS, dok je „Sloboda 73“ iz Novog Grada ispala iz Prve lige. Za trenera „Prijedor Spartaka“ Danila Palalića, možda je prekidanje takmičenja najbolje rješenje.

– Kada se pogleda, pošto i drugi tako rade, to je realno rješenje. Kad bi se sve ovo sa virusom korona završilo za mjesec dana, čak i dvadesetak dana, ne bi imalo smisla nastavlјati. Igrači su totalno van trenažnog ciklusa. Zdravlјe lјudi je na prvom mjestu. Mi se tako i ponašamo. Momci su na produženom odmoru, a kad budemo vidjeli naznake u kom će pravcu sve ići, tako ćemo donositi odluke. Kad se situacija smiri, nastavićemo sa normalnim treninzima, ali i sa radom sa mlađim selekcijama. Čekaćemo, jer to je ono što sad jedino možemo – kaže Palalić.

Z.J.