Stabilna epidemiološka situacija ide na ruku i sportistima u Republici Srpskoj, kojima je, nakon dva mjeseca pauze, dozvoljeno održavanje treninga. Sve dotad klubovi, treneri i sportisti morali su da se snalaze. Tako je bilo i u Karate klubu „Shodan“, koji je organizovao treninge preko video-linka. Sad je lakše, pa se trenira ili napolju ili u Dvorani „Mladost“, ukoliko uslovi tako nalažu.

 

– Djecu razdvajamo po grupama, kako bismo ispoštovali sve odredbe Instituta za javno zdravstvo. Dakle dezinfekcija ruku, nogu, roditelji ne mogu ući u dvoranu, sama djeca su dovoljno udaljena jedna od drugih. Nije to toliko teško, pošto možemo raditi bez kontakta, jer imamo kate, tehnike, fizičke pripreme – opisao je sadašnji proces trener Rajko Vučićević.

Sa treninzima su krenuli i košarkaši „Huntersa“. U početku na otvorenom, a ove sedmice i u dvorani. Nezgodno je to što se još uvijek ne mogu koristiti školske sale, a djece je puno, pa se malo teže organizuje rad, kaže trener Siniša Šolaja.

– Generalno, teže je organizovati treninge u skladu sa novim propisima. A imamo i dio roditelja koji su skeptični prema svemu ovome. I vrijeme je promjenjivo, kad treniramo napolju. Navikavamo se na novi sistem. Sa starijim selekcijama je lakše ispoštovati sve ovo, dezinfekciju, razmak, koliko je to u košarci moguće – kaže Šolaja.

Takmičenja su „na ledu“ do daljnjeg i čeka se odluka nadležnih da li će se nastaviti. „Huntersi“ poručuju da bi voljeli da se nastavi sa igranjem, jer su ostvarili dobre rezultate u dosadašnjem toku i bila bi šteta da sav trud bude uzaludan.

Uveliko treniraju i prijedorski stonoteniseri, i to u Dvorani „Mladost“ i u sali u Tukovima. Kako kaže trener STK „Prijedor“ Slavko Antonić, sva uputstva se strogo poštuju, s tim da je priroda sporta takva da je lako držati distancu.

– Jedino što nećemo moći da održavamo pojedinačna takmičenja, jer tad u dvorani bude po sto i više takmičara. A što se tiče turnira za pravljenje reprezentacije, moraćemo praviti manje turnire – kaže Antonić.

Po svemu sudeći, od takmičenja u RS neće biti ništa bar do 1. jula, ali sportisti će iskoristiti i naredni mjesec da se maksimalno pripreme za eventualni nastavak sezone.

Z. Jelić