Djeca dijabetičari mogu da se bave sportskim aktivnostima, kao i ostali njihovi vršnjaci – poručeno je sa fudbalskog turnira, koji je danas okupio učenike osnovnih škola, među kojima su bila i djeca dijabetičari. – Bavljenje sportom bih preporučio svakom djetetu. Sport je veoma važan za naše zdravlje. Ja treniram košarku – rekao je Marko Stupar. – Bavio sam se badmintonom, to je dobar sport za dijabetičare. Ako treniraš badminton možeš da smanjiš nivo šećera u krvi – dodaje Sergej Rubin.

U Udruženju dijabetirača Prijedor smatraju da treba razbiti predrasude i mišljenja o tome da su sport i dijabetes nespojivi. – Isto tako i da djeci koja nemaju dijabetes objasnimo šta je to ustvari dijabetes, kakve su komplikacije, koji su rizici, kako se djeca dijabetičari nose sa ovom bolešću… Da im na neki način objasnimo kako i oni mogu da pomognu svojim vršnjacima u nekim situacijama i kako da spriječe nastanak dijabetesa kroz zdrave životne navike i sport – pojasnio je Nikola Šušić, član Udruženja dijabetičara Prijedor.

Iz godine u godinu, Udruženje dijabetičara Prijedor broji sve više članova. Ove godine to je brojka oko 1.000 odraslih i 50 djece. – Iskoristili smo priliku da djecu koja su zdrava upoznamo kako djeca sa insulinskom pumpom žive u normalnom okruženju. Nakon turnira izmjerili smo šećer u krvi zdravoj djeci i djeci dijabetičarima, pa uporedili rezultate. Imali smo i radionicu brojanja ugljeno-hidrata. Kako bi djeca koja idu u školu sa djecom koja su na insulinskim pumpama mogla u datom momentu da im priskoče u pomoć, da suspenduju pumpu, te da im i izmjere šećer – dodala je Svetlana Čeko, predsjednik ovog Udruženja.

Veoma je važno na vrijeme razmišljati o faktorima koji utiču na nastanak dijabetesa. O njegovoj prevenciji, otkrivanju i spriječavanju komplikacija valjalo bi govoriti glasnije i svakodnevno kroz različite vrste komunikacije. Isto tako je važno znati prepoznati simptome koji upućuju na ovaj zdravstveni problem, naglašava prim.dr Vesna Jelača internista-dijabetolog, a roditeljima djece dijabetičara poručuje: – Da to kontrolišu, da se prilagođavaju novim životnim navikama. Da svoju djecu ne izoluju ni od škole, sportskih aktivnosti, niti bilo čega drugog. Jer djeca dijabetičari mogu da rade sve kao i ostala djeca. Moraju da uzimaju redovne obroke, te da kontrolišu šećer – savjetuje Jelača.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, prijedorsko Udruženje dijabetičara, sutra od 12.00 do 13.00 časova, na Malom gradskom trgu organizuje besplatno mjerenje šećera u krvi.

Pozivaju građane da im se pridruže u što većem broju!

M.Šodić   

PrethodniPRIJEDORČANIN BUŠIO GUME
SlijedećiREKREATIVCI NA FESTIVALU VETERANA