4.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

SRBI “OLUJU” NIKAD NEĆE ZABORAVITI

Najnovije vijesti

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je da su Srbi u Srbiji i Srpskoj jedan narod i da se obilježavanjem Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu “Oluja” želi poslati poruka svijetu da su Srbija i Srpska čvrsto uz svoje protjerane sunarodnike i da nikada neće zaboraviti ovaj zločin.
Egić je istakao da je ovo veoma važan događaj iz novije istorije Srba, te podsjetio da je u nekoliko dana 1995. godine protjerano više od 250.000 Srba iz sjeverne Dalmacije, Like, Banije, Korduna, a da su sve te kolone prošle kroz gradove Srpske i ostale u neizbrisivom sjećanju njenih stanovnika.

On je rekao da, osim ovog događaja koji se sada prvi put obilježava u Prijedoru, postoji još nekoliko događaja koje zajednički obilježavaju Republika Srpska i Srbija.

“Ovo sve pokazuje naš stav da smo mi jedan narod, koji ima istu tradiciju, običaje, sve nas spaja naša pravoslavna vjera, naš patrijarh i hoćemo da pošaljemo poruku cijelom svijetu da se ovo nikada neće zaboraviti, da smo mi čvrsto uz svoje sunarodnike, da smo omogućili da se oni na najbolji mogući način integrišu u društva u Republici Srpskoj i Srbiji i pošaljemo poruku zajedništva i ništa nas neće pokolebati u tome”, rekao je Egić za TV “Hepi”.

On je ukazao da nije slučajno što se ovaj događaj obilježava u Prijedoru, jer su ovaj grad i njegova okolina značajno stradali u Drugom svjetskom ratu, a 1995. godine Prijedorčani su raširenih ruku dočekali prognane Srbe iz Krajine.

“Dio i moje porodice završio je u logoru Jasenovac i mi to sve pamtimo, obilježavamo i nikad ne zaboravljamo. Nije slučajno obilježavanje u Prijedoru. Ovaj grad je dočekao raširenih ruku ljude iz Krajine, mnogi, među kojima su moja majka i iz moje porodice, pomagali su koloni izbjeglica”, rekao je Egić.

On je naveo da je juče i danas na sastancima ministara iz Srbije i Republike Srpske otvoreno mnogo važnih tema, kao i da je potpisan Memorandum o podizanju dva memorijalna centra koji će biti građeni na stratištu u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Egić je rekao da je na sastanku sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikolom Selakovićem razgovarano o svim pitanjima iz tog resora i istakao zahvalnost Selakoviću na dragocjenim iskustvima.

“Dotakli smo se svih pitanja, ranije potpisanih sporazuma i memoranduma. Vidjeli smo kako to ide i šta možemo da poboljšamo“, rekao je Egić.

Republika Srpska i Srbija večeras će u Prijedoru obilježiti Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu “Oluja” 1995. godine.

SRNA