Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

SRPSKA ĆE OPSTATI, IMA NESUMNJIVU SNAGU

NAJNOVIJE VIJESTI

 Republika Srpska ima snagu koja je nesumnjiva jer sve ove godine preživljavala stalne napade, ali će opstati, izjavio je danas predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Dodik je istakao da je Delegacija EU u BiH pokazala koliko je licemjerna, jer su prije nekoliko dana pričali kako je neprihvatljivo što lažni Kristijan Šmit postavlja i donosi zakone, dok sada pričaju nešto sasvim drugo.

Govoreći o tome što je Delegacija EU u BiH saopštila da žali što rukovodstvo Srpske podiže tenzije u kontekstu održane posebne sjednice Narodne skupštine, Dodik je ocijenio da su prvaci u licemjerju Amerikanci koji kažu da Srpska ruši demokratiju jer ide na Skupštinu sa izabranim predstavnicima, a podržavaju onog koji je lažan i nije imenovan u Savjetu bezbjednosti.

“Američki ambasador Majkl Marfi pokazuje tu karakteristiku. Iza njih stoji arogantna i velika Amerika, ali doći će neki drugi ljudi koji nisu kao Marfi. Marfi je dio strukture koja podržava muslimanski koncept u BiH i žele smanjiti snagu Srpske – učiniti je nesposobnom, a rukovodstvo kriminalnim, uvesti sankcije i trabante, napraviti unitarnu Bosnu sa centrom moći i odlučivanja u Sarajevu u čemu će Srbi rijetko i kada odlučivati ako nisu kolektivno u Sarajevu”, rekao je Dodik novinarima u Laktašima.

On je poručio da se Srpska mora suprotstaviti takvom konceptu, kao i da se želi ukinuti sve ono što Srpska imamo kao postignuća, a to su njena prava i ovlaštenja.

Prema njegovim riječima, Srpska ništa drugo ne traži i ne radi. “Ne tražimo da dijelimo sa Amerikancima globalna pitanja. Ne pitamo ih šta rade u Gazi, zašto su bili u Afganistanu, zašto su bili ovdje. Jedino pitamo zašto su nas bombardovali, a oni kažu da zaboravimo to više, a kako da zaboravimo kad su bacali osiromašeni uranijum i ne možemo da zaboravimo”, naglasio je predsjednik Srpske.

On je podsjetio da nema političke generacije Srpske koja nije prošla torturu i napad od pojedinih američkih funkcionera, te da je stalno bila u konfliktu sa onim što Muslimani žele, a to je da u BiH nestane Srpska.

“Mi opstajemo i pokazaćemo i sada snagu. Možemo da idemo dalje na nekoliko načina, prvi je da se povuče Šmit, a ako to neće da prihvate, mi ćemo staviti na dnevnired Parlamentarne skupštine BiH i donijeti nekoliko zaključaka i odbićemo njegova nametanja koja nisu u skladu sa Ustavom i zakonom. Mi na neki način branimo BiH, jer u Ustavu je rečeno da Parlamentarna skupština donosi zakone, i branimo ustavni poredak – ako to nećete, šta trebamo da aplaudiramo i da kažemo da su oni u pravu”, poručio je Dodik.

On je rekao i da se stalno poziva na dogovor iz Laktaša od kojeg su odustali Elmedin Konaković i ostali.

Dodik je istakao da je predstavnicima “trojke” pokazao papir sa njihovim stavovima za koje su dva dana kasnije rekli da ne stoje iza njih.

“Oni su pozeri najobičniji i uspješno pokušavaju da navuku priču da Srbi neće da pregovaraju. Ne, mi ćemo pregovarati. Srpska je rekla šta misli i hoće i ne mogu vjerovati da je /šef delegacije EU u BiH Johan/ Satler dozvolio da se tako neko saopštenje pusti iz EU”, zaključio je Dodik.

SRNA