3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

SRPSKA ĆE UČINITI SVE DA SAČUVA SVOJU USTAVNU POZICIJU

Najnovije vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da će Srpska učiniti sve da sačuva svoju autonomiju i ustavnu poziciju koju ima u Ustavu BiH, ali da će imati svoj put ukoliko bude razvlašćivana.
“Ako budete Republiku Srpsku do te mjere razvlašćivali, Srpska ima svoj put. Da li hoćete da kažem satrite nas, uzmite nam imovinu, razvlastite Srpsku, mi ćemo ćutati i reći vi ste dobri ljudi sa dobrim namjerama. Ne, vi imate loše namjere i to nećemo prećutati”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci reagujući na najavu američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će u Kongresu SAD tražiti sankcionisanje svih onih koji urušavaju Dejtonski sporazum i govore o secesiji.

Dodik je podsjetio da je još ranije na Mrakovici govorio o tome da želi razgovor unutar BiH da bi se napravio dogovor koji ne može podrazumijevati to da Srpska ostane bez imovine.

“Ako idete na tu stvar, moguće je da uđemo u referendum koji će odrediti status. Oni su iz tog sasvim mogućeg i logičnog slijeda događanja, izvukli da mi ovdje guramo secesiju”, istakao je Dodik.

On je konstatovao da nije nepoznato to da da srpski narod želi da živi samostalno i da kao političar mora uvažavati tu činjenicu, istovremeno naglasivši da u Srpskoj niko nije naivan niti avanturista, već da se samo želi očuvati ustavna pozicija Srpske, koju joj ne dozvoljavaju.

“I zato sada prozivaju kako smo mi neka secesija, kao što se Eskobar priprema da kaže. Do koje mjere je Amerika propala kada može njihov visokopozicionirani službenik da dođe u Kongres i laže”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, osim načelne priče o secesiji, koja ružno i rogobatno zvuči na Zapadu, ne može se naći nijedna činjenica za tako nešto.

“Kažu oni su za secesiju jer ne priznaju /Kristijana/ Šmita. Naravno da ga nećemo priznati jer ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN. Dovode nas u situaciju da se branimo od takvih izmišljotina”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da je Eskobar ranije bio šef američke kancelarije u Banjaluci i da njih dvojica imaju, kako je naveo, neke zajedničke doživljaje, o čemu će se pričati jednog dana.SRNA