Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su institucije Republike Srpske bile prve ili među prvim u regiji, koje su donosile rigorozne mjere s ciljem zaustavljanja širenja epidemije virusa korona.
“Prošlo je tačno 18 dana od kako je otkriven prvi slučaj virusa korona u Republici Srpskoj.

Od tada, pa do danas, svakodnevno bilježimo rast oboljelih, ali treba imati na umu da je taj broj sigurno i veći s obzirom na činjenicu da nisu svi građani testirani, niti je to moguće, ali i zbog toga što oni koji su zaraženi mogu imati krajnje blage simptome ili da uopšte nemaju simptome, pa se stoga i ne obraćaju zdravstvenim ustanovama”, rekla je Cvijanovićeva.

U obraćanju javnosti Republike Srpske, Cvijanovićeva je podsjetila da su zvaničnici Srpske prethodnih dana i sedmica apelovali na građane da se pridržavaju uputstava nadležnih organa.

“Poučeni, ali i zabrinuti onim što smo vidjeli u Kini, a potom i u Italiji, naše institucije su, i prije same pojave virusa u Republici Srpskoj, donijele cijeli set preventivnih mjera, znajući da je nemoguće da izbjegnemo ovo zlo koje danas predstavlja planetarni problem.

Zatvorili smo škole, vrtiće, ugostiteljske objekte, uspostavili smo novi režim rada u kolektivima, ograničili smo rad trgovina i uveli nova pravila za odlazak u kupovinu, pokrenuli smo nastavu za naše učenike osnovnih škola preko javnog servisa RTRS, pripremili koncept organizovanja nastave za srednje škole i fakultete”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su prethodnih dana uvedene i nove mjere zabrane kretanja za sve građane, osim ovlaštenih lica, u trajanju od 20.00 do 5.00 časova ujutro, kao i opštu zabranu kretanja za lica preko 65 godina starosti, jer spadaju u rizičnu kategoriju.

“Uveli smo i rigoroznije kazne za one koji krše pravila kućne samoizolacije. Jedna od tih mjera je i javno objavljivanje imena takvih lica i njihovo upućivanje u organizovane karantine koje će čuvati policija”, podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da su se institucije Srpske odlučile za ovu mjeru kako bi se smanjio broj neodgovornih pojedinaca, računajući da niko priseban ne bi zamijenio izolaciju u vlastitom domu boravkom u nekom javnom karantinu, gdje bi umjesto sa članovima svoje porodice, bio sa nepoznatim licima.

Predsjednik Republike je navela da su, pored zabrane ulaska stranaca, na granicama uvedene posebne kontrole ulaska državljana BiH koji se vraćaju iz inostranstva, uključujući uspostavljanje šatorskog karantina na graničnim prelazima, kao i posebnih karantina u svim opštinama.

“Posebne pripreme izvršene su u okviru zdravstvenog sistema Republike Srpske i najveću zahvalnost dugujemo našim zdravstvenim radnicima. Preduzete su brojne radnje na pripemi novih kapaciteta za zbrinjavanje zaraženih i oboljelih, i njihovom odvajanju od redovnih zdravstvenih službi.

Očekujemo i dalju reorganizaciju u okviru zdravstvenog sektora kako bi odgovorio novim potrebama zavisno od razvoja situacije, kao i da zajedno sa Republičkim štabom za vanredne situacije i lokalnim štabovima radi na utvrđivanju objekata koji bi, u slučaju potrebe, mogli služiti za smještaj i njegu bolesnika”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je u vrijeme kada su zvaničnici Srpske donosili mjere o raspuštanju škola, vrtića, ugostiteljskih objekata, bilo i onih koji su smatrali da su te mjere pretjerane ili preuranjenje.

“Ali, znajući kakve strahote se dešavaju Kini, Italiji i drugim zemljama, mi smo se opredijelili za ovakav pristup da bismo dobili na vremenu i izbjegli najteži scenario. I sve što danas radimo jeste s namjerom da izbjegnemo najteži scenario”, pojasnila je predsjednik Republike.

Ona je navela da je Vlada Srpske pokrenula proceduru i za nabavku mobilne bolnice sa 500 kreveta, koja će biti dostavljena za desetak dana, a kontinuirano se vrše i nabavke testova za provjeru pozitivnosti na virus korona, kao i za nabavku respiratora, što je problem i za daleko razvijenije zemlje.

Cvijanovićeva je istakla da će nabavka 25.000 dodatnih testova, koji bi trebalo da stignu za par dana, omogućiti stabilniju provjeru zdravstvenog statusa stanovništva kad je riječ o ovom virusu, a time i preduzimanje adekvatnijih mjera.

“S obzirom na broj zaraženih u Banjaluci, pored našeg Univerzitetskog kliničkog centra, ogroman teret se nalazi na banjalučkom Domu zdravlja i Gradskom štabu za vanredne situacije i dugujemo im veliku zahvalnost za upravljanje ovom krizom”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Srpska posebnu zahvalnost duguje Srbiji koja je obećala podršku kada je riječ o medicinskoj opremi, prihvatanju najtežih bolesnika, ali i redovnom snabdijevanju građana Republike Srpske, kao i Kini koja takođe obezbjeđuje pomoć.

NEOPHODNA DISCIPLINA SVIH GRAĐANA SRPSKE, OSTATI U KUĆAMA

“Ovo jeste težak period, ali vjerujem da ćemo, ako budemo disciplinovani, zajedno sa našim zdravstvenim radnicima proglasiti pobjedu. Ne smijemo dozvoliti da se neodgovornim i nedisciplinovanim ponašanjem pojedinaca poništi prednost koju smo stekli blagovremenim donošenjem mjera i njihovim pooštravanjem u prethodnom periodu”, naglasila je predsjednik Republike u obraćanju javnosti.

Zahvalivši se građanima Srpske koji zajedno sa institucijama pomažu da se prevaziđea ova kriza, Cvijanovićeva je pozvala sve da ostanu u kućama, jer u ovom trenutku, prioritet svih prioriteta jeste da se u maksimalnoj mjeri sačuva javno zdravlje u Republici Srpskoj, a to znači živote građana, u prvom redu najstarijih stanovnika i hroničnih bolesnika, koji su najugroženiji, kao i zdravstveni sistem u cjelini.

Predsjednik Republike je ukazala da je to osnovni cilj Srpske i njenih institucija u narednim sedmicama.

“Da bismo olakšali posao našim zdravstvenim radnicima i smanjili broj fatalnih ishoda u našoj zajednici, jedini način jeste da izbjegavamo socijalne kontakte ili da ih smanjimo na najmanji mogući nivo onda kad su nužni, ali i tada uz strogo pridržavanje uputstava nadležnih organa”, naglasila je predsjednik Republike.

Ona je ukazala da su svi građani Republike Srpske, bez izuzetka, dužni da se striktno pridržavaju svih uputstava, kako situacija u narednih nekoliko dana ili sedmica ne bi izmakla kontroli, kao što se to moglo vidjeti u nekim daleko razvijenijim evropskim državama.

“Kad iz takvih razvijenih zemalja čujemo poruke da su njihovi zdravstveni sistemi pred kolapsom, onda to treba da bude alarm za sve nas. Zato nastojimo dodatno ojačati i osposobiti naš zdravstveni sektor, kako bi naše zdravstvene ustanove bile u stanju da hospitalizuju one koji su ugroženi i kojima treba pomoć, obezbjeđujući dodatne prostore i kapacitete, kako bismo zarazu odmakli od centralnog bolničkog bloka, što već radimo”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je ogroman broj građana Srpske disciplinovan i da je shvatio ozbiljnost situacije, a oni koji nisu – biće sankcionisani i zbog takvih su morale da budu uvedene pooštrene mjere.

PODRŠKA VLADI I NJENOM RADU NA PRIPREMI MJERA ZA PODRŠKU PRIVREDI

“Još ne možemo sagledati sve posljedice koje će pretrpjeti naši poslodavci, radnici i privredni život u cjelini, ali je važno da smo već počeli sa kreiranjem određenih mjera”, istakla je predsjednik Republike u obraćanju javnosti u Srpskoj.

Ona je naglasila da podržava napore Vlade u pripremi mjera za podršku privredi i zaštiti radnika i ohrabruje ih da nastave razgovore sa socijalnim partnerima – poslodavcima i sindikatom kako Republika Srpska što prije, nakon što prođe borba za očuvanje zdravlja i života, mogla da sanira štetu u privredi i zajedničkim mjerama zaštiti svakog radnika i njegovo radno mjesto.

“Važno je da, u skladu sa već postignutim dogovorima, naši građani i naši poslovni subjekti, koji nisu u stanju da izvršavaju svoje obaveze, dobiju tromjesečni moratorijum na plaćanje kredita. To će značiti ogromnu olakšicu brojnim porodicama i firmama, ali paralelno s tim moramo tražiti rješenja da oni ne izgube svoje poslove ili radna mjesta”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da je od izuzetne važnosti i najavljeno formiranje fonda za pomoć privredi u kojem će biti skoncentrisana sredstva iz međunarodnih i domaćih izvora.

Predsjednik Republike je navela da je Vlada definisala i određene mjere podrške poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima za proljetnu sjetvu.

“Takođe, važno je da stvorimo i formalne i suštinske pretpostavke za završetak školske i akademske godine, uključujući, naravno, i sistem provjere znanja, ali i uslove za njihov početak na jesen”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da treba odati priznanje i prosvjetnim radnicima koji su ušli u izazov održavanja nastave na jedan sasvim novi način posredstvom televizije, ali i RTRS-u koji je to omogućio.

“Važno je što su se, paralelno s tim, iznalazili načini i za održavanje nastave za naše srednjoškolce i studente. Nakon ove krize, moraćemo izmijeniti određene zakone kako bismo formalizovali različite načine učenja na daljinu, ali i rada na daljinu, i više ulagati u oblast novih tehnologija i informacionog društva”, dodala je Cvijanovićeva.

Iako je sada osnovni prioritet borba protiv virusa i očuvanje ljudskih života, predsjednik Republike je navela da se aktivnosti odvijaju na više kolosijeka, uključujući podršku privredi, ali i realizaciju obrazovnog procesa u novim okolnostima i na jedan sasvim novi način.

“Ali, u ovom momentu, najvažnije je da se izborimo sa virusom. To možemo jedino vojničkom disciplinom svih nas. Ne želimo da u Republici Srpskoj gledamo slike kao u Italiji gdje ljekari, bolničari i medicinske sestre plaču očajni pred užasom s kojim su suočeni, nemoćni da zaustave masovno umiranje.

Mi moramo svojim odgovornim ponašanjem pomoći našim zdravstvenim radnicima da bi oni mogli pomoći svima nama. Moramo spriječiti masovni pritisak prevelikog broja zaraženih sa teškim simptomima na zdravstveni sistem. Zato smo rekli da se naš život u narednih nekoliko sedmica ili mjeseci mora u potpunosti promijeniti”, istakla je Cvijanovićeva.

Navodeći da zna da nije jednostavno držati djecu u kući, bez škole, vrtića, druženja i igre sa vršnjacima, bez odlaska kod bake i dede, niti je jednostavno što se mora u potpunosti prekinuti ili svesti na minimum kontakt sa roditeljima i starijim članovima porodica, prijateljima, komšijama, predsjednik Srpske je naglasila da je to jedini način da se zaštite i stoga se tako svi moraju tako ponašati narednih sedmica, moguće i nekoliko mjeseci.

“Ovo jeste težak period, ali vjerujem da ćemo, ako budemo svi disciplinovani, zajedno sa našim zdravstvenim radnicima proglasiti pobjedu”, poručila je predsjednik Republike u obraćanju javnosti.

SRNA

PrethodniKUĆNU IZOLACIJU U PROTEKLA 24 ČASA PREKRŠILO 27 LJUDI
SlijedećiPONIŠTENE DOZVOLE ZA KRETANJE RADNIKA “ŽELJEZNICA”