Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ne smije prihvatiti Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, niti da oni koji joj se nameću odlučuju u njeno ime. “Srpska ne smije prihvatiti takve mešetare i lažove, one koji pokušavaju da se nametnu. Ne smije prihvatiti da oni odlučuju u naše ime, jer to i nije predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je naveo da je sve nakaradno do mjere besmisla u kome se nalazi BiH, a pogotovo sa dodatom aromom ili gorčinom, jer Kristijan Šmit pokušava sebe da predstavi važnom facom, a u suštini nije ništa.

On je podsjetio da je Republika Srpska ranije prolazila kroz teške periode i imala mnogo težih pitanja.

“Nema problema da se razgovara i dogovara na nivou BiH, ali se tamo moraju uvažavati interesi Republike Srpske i srpskog naroda”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da je neko želio izmjenama Krivičnog zakona BiH da smiri situaciju u BiH, vjerovatno bi u tim svojim brljotinama koje je ranije predložio Valentin Incko napisao i to da je jednako kažnjivo ako neko nazove Republiku Srpsku “genocidnom tvorevinom” ili Srbe “genocidnim narodom” ili “genocidašima” i da isto ide pet godina u zatvor.

“Odredbama Krivičnog zakona koji je nametnuo Incko sve je usmjereno ka tome da se nametne atmosfera da upravo oni koji tako nešto govore mogu nekažnjeno to da rade, a drugi ne smiju o tome uopšte da diskutuju jer je to nešto gotovo. Napravili su atmosferu da Republika Srpska `kao genocidna tvorevina` ne može da postoji i treba je demontirati”, kaže Dodik.

Dodik je napomenuo da oni već duže pokušavaju da demontiraju Republiku Srpsku, ali da im to ne ide baš uspješno jer su za to potrebni Srbi koji to neće da urade.

“Mi imamo naš demokratski kapacitet i spremni smo da ga upotrijebimo. Prisustvovaću prvoj sjednici Predsjedništva BiH i odlučivaću onako kako ja smatram da treba. Ne može niko očekivati da mi odlučujemo onako kako oni očekuju, a da mi samo tamo dolazimo i glasamo za njihova rješenja. To se nikada neće desiti”, poručio je Dodik.

Govoreći o sankcijama koje su SAD uvele protiv njega, Dodik je rekao da sankcije apsolutno ni za koga, pa ni za njega, ne predstavljaju neku baš sjajnu situaciju.

“Sada mi je jasno da politike uvažavanja Republike Srpske ne prolaze kod njih i da su Amerikanci u potpunosti na strani muslimana u BiH, da su njihovi izvršioci radova koji su smislili talas nekih novih sankcija. Taj dio američkog establišmenta koji je napravio priču na ratu i izmišljotinama o Srbima kao lošim momcima vratio se ponovo i pokušava da po svojoj mjeri ovdje kroji i donosi odluke”, ocijenio je Dodik.

On je rekao da poznaje lično zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara i da misli da on ima potencijal i “da naredi da se čovjek likvidira”.

“To ne mora da nas brine. Republika Srpska stoji dobro i ima stabilne račune. Srpska ima svoje prijatelje i isključivo će se baviti pitanjima Ustava BiH i to je pozicija”, istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da ne razumije da Republika Srpska ne može da dobije ono što joj je dato Ustavom BiH.

“Kada sam pitao Eskobara zašto se krši Ustav BiH i Dejtonski sporazum i da to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, on mi je odgovorio da je to moguće, ali je u skladu sa politikama”, pojasnio je Dodik.

Dodik je zaključio da Republika Srpska mora ostati zavjet srpskog naroda i svih koji u njeno ime odlučuju.

SRNA

PrethodniJEDAN OD PREDUSLOVA RUDARENJA U LJUBIJI I REKONSTRUKCIJA PRUGE
SlijedećiNARODNA SKUPŠTINA JE JEDINO MJESTO ZA ODLUKU