18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

SRPSKA REDOVNO ISPLAĆUJE SVE OBAVEZE I TO ĆE I NASTAVITI

Najnovije vijesti

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je Srni da Srpska redovno isplaćuje sve svoje obaveze i da će to nastaviti činiti, jer su ekonomski pokazatelji Srpske vrlo solidni, a to pokazuje i današnja prijevremena isplata avgustovke penzije.
Vidovićeva je izrazila zadovoljstvo što Srpska ima priliku da ovaj mjesec isplati penzije čak i ranije nego prethodnih mjeseci, dodajući da vjeruje da je ranija isplata avgustovske penzije dobrodošla svakom penzioneru Srpske, s obzirom na predstojeće jesenje troškove kao što je priprema zimnice.

“Za tu penziju potrebno je 133,6 miliona KM. Mi, kako vidite, isplaćujemo redovno i penzije i sva ostala davanja bez obzira što mnogi prognoziraju i bankrot, da neće biti penzija i tako dalje. Vjerujem da su se naši građani, i penzioneri i svi oni koji su budžetski korisnici, uvjerili u to da su to neistine i da se svakog mjeseca sve redovno isplaćuje”, istakla je Vidovićeva.

Vidovićeva je naglasila da su ekonomski pokazatelji Srpske vrlo solidni i da je prosječna plata u julu bila 1.278 KM, te da je realno veća od istog mjeseca prošle godine za 4,7 odsto.

“Naši ekonomski pokazatelji su vrlo solidni da kažem, da ne pretjeram, da su dobri i odlični, ali da su vrlo solidni. Inflacija je u julu pala na 5,2 odsto, naravno još je uvijek to visoko, ali mi se nadamo do kraja godine da će to konstantno padati. Imamo pokrivenost uvoza izvozom 77 odsto, imamo rast direktnih prihoda oko 15 odsto, a PDV-a 3,7 odsto”, istakla je Vidovićeva.

Ona je objasnila da je Ministarstvo u budžet Srpske za ovu godinu ukalkulisalo povećanje prihoda od osam odsto.

“Prema tome, rast indirektnih poreza još nije dostigao to što smo mi planirali u budžetu. Naravno, direktni su to premašili pa se to nadopunjuje”, rekla je Vidovićeva.

Govoreći o zaduženosti Republike Srpske, ministar finansija je rekla da je dug Srpske 31. jula iznosio 39,5 odsto BDP-a, dok je gornja granica 60 odsto.

“Naš javni dug je 33,2 odsto, a gornja granica je 55 odsto. Prema tome, ovo su najniži procenti zaduženja u Republici Srpskoj od kada postoji Srpska. Zaista je vrlo ružno govoriti o tome da je Republika Srpska prezadužena i da ne može da vraća svoje dugove i obaveze”, ukazala je Vidovićeva.

Ona je dodala da Srpska redovno servisira svoje obaveze navodeći da Republika sutra isplaćuje 41,8 miliona KM obveznica prodatih 2018. godine.

“Mi imamo svaki dan izmirenje obaveza, a danas smo, na primjer, izmirili milion i 300 hiljada obveznica”, navela je Vidovićeva.

Ona je naglasila da Srpska nikada ni dan ne kasni sa izmirenjem svih svojih dugova.

“To će se i nastaviti do kraja godine. Naravno, mi se u isto vrijeme i zadužujemo, ali to naše zaduženje je i ove godine manje od onog koliko vraćamo. Mi vraćamo ove godine ukupno milijardu i 200 miliona KM”, rekla je ministar finansija Srpske.

Vidovićeva je dodala da je vidljiv veoma veliki pritisak međunarodne zajednice na Republiku Srpsku u smislu obezbjeđenja sredstava.

“Naše banke koje imaju strani kapital apsolutno nas ne prate, a pratile su nas uvijek, i imaju mogućnost da nas prate, imaju sredstava, ali jednostavno zbog pritiska međunarodne zajednice to se ne radi”, istakla je Vidovićeva.

Ona je naglasila da će Republika Srpska, bez obzira na to, iznaći sredstva, odžati likvidnost budžeta i sve redovne isplate kako u ovoj tako i u narednoj godini.

“Mi pravimo planove ne za jednu godinu, nego za narednih 10 godina”, zaključila je Vidovićeva.

SRNA