3.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

SRPSKE DIPLOMATE ZASTUPAĆE INTERESE I SPOLJNOPOLITIČKE STAVOVE SRPSKE

Najnovije vijesti

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su sa novoimenovanim ambasadorima i generalnim konzulima BiH iz Srpske i tom prilikom je izraženo uvjerenje da će srpske diplomate zastupati interese i spoljnopolitičke stavove Srpske, u skladu sa izvornim postulatima Dejtonskog sporazuma.
Cvijanovićeva i Dodik razgovarali su danas u Banjaluci sa diplomatama u okviru završnih priprema za odlazak i stupanja na dužnost, te je naglašeno da im institucije Republike Srpske stoje na raspolaganju.

Oni su upoznali ambasadore i generalne konzule iz reda srpskog naroda o složenosti aktuelne situacije, različitim mehanizmima pritisaka i pokušajima delegitimizacije Republike Srpske, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Novoimenovani ambasadori i generalni konzuli iz reda srpskog naroda upoznali su sagovornike o aktivnostima i planovima za predstojeći diplomatski angažman, te naglasili da će dati puni doprinos unapređenju svih vidova saradnje Republike Srpske sa zemljama u kojima su raspoređeni.

Na sastanku je ukazano na značaj i ekonomske diplomatije, te ocijenjeno da je uloga srpskih diplomata i u tom kontekstu veoma važna za Republiku Srpsku.

Cvijanovićeva i Dodik su ambasadorima i generalnim konzulima Miloradu Živkoviću /Rumunija/, Siniša Berjanu /Kina/, Obradu Kesiću /UN Brisel/, Bojanu Vujiću /UN Ženeva/, Draganu Vukoviću /Grčka/, Bojanu Đokiću /Ujedinjeni Arapski Emirati/, Veri Sajić /Štutgart/ i Tatjani Telić /Čikago/ poželjeli uspješnu diplomatsku službu.

SRNA