10.8 C
Prijedor
Nedjelja, 3 Marta, 2024

ŠTA ĆE SE DESITI AKO JEDETE 3 URME 12 DANA

Najnovije vijesti

Da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo ako počnete da jede urme? Verovatno ne. Većina ljudi ne razmišljaju o urmama i njihovom uticaju na zdravlje.

Ali, ukoliko počnete da jedete po 3 urme dnevno, evo šta će se desiti.

Hranljive su

Prva stvar koju ćete primjetiti je da urme imaju neke odlične nutritivne prednosti. Ne morate da uzimate dodatne vitamine ukoliko jedete 3 urme na dan. One sadrže bakar, kalijum, vlakna mangana, vitamin B-6 i magnezijum.

Poboljšavaju varenje

Urme su odlična hrana za varenje. Ako imate problema kao što su IBS, zatvor ili neke druge probleme digestivnog trakta, urme vam mogu pomoći. One sadrže vlakna koja su ljekovita i smanjuju rizik od raka debelog crijeva. Urme se čak preporučuju i kao tretman za hemoroide.

Urme kao analgetik

Zbog tga što sadrže dosta magnezijuma, urme mogu da ublaže bol i pomognu kod otoka. Studije su pokazale da magnezijum u urmama može pomoći u smanjenju arterijske upale i da smanjuje rizik od srčanih bolesti, kao i niz drugih zapaljenja.

Urme za zdravu trudnoću

Jedna studija testirala je u kojoj meri urme utiču na trudnoću i porođaj. Istraživači su testirali 69 žena i došli do zaključka da ako su žene jele urme tokom poslednje četiri nedjelje njihov porođaj je bio bezbolniji. Urme takođe pomažu i pri gubitku težine nakon trudnoće.

Urme kao lek za visok krvni pritisak i moždani udar

Magnezijum koji je sadržan u urmama koristan je i kada je u pitanju smanjenje visokog krvnog pritiska. Kalijum u urmama je takođe koristan, jer pomaže bolji rad srca i smanjuje krvni pritisak. Rađeno je i istraživanja da se utvrdi da li ili ne urme imaju nekog uticaja na rizik od moždanog udara. Sedam različitih studija je dokazalo da magnezijum smanjuje rizik od moždanog udara za oko 10% na svakih stotinu miligrama magnezijuma ako se uzima svakodnevno. Istraživanje je objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition i jasno pokazuje da urme mogu smanjiti rizik od moždanog udara.

Bolji rad mozga

Rađene su studije koje su ispitivale kako sastojci u urmama utiču na zdravlje i rad mozga, i rezultati su pokazali da kada imate dovoljno vitamin B6 u vašem sistemu, vaš mozak zapravo radi bolje. To znači da imate više fokusa, precizniji ste i pristupate informacijama brže. Urme izoštravaju naš um, i ukoliko ih jedete poboljšaćete pamćenje.

izvor: (stvar ukusa)