18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

ŠTA SVE LIJEČI MLJEVENA PAPRIKA

Najnovije vijesti

Stavite li malo mljevene (domaće) paprike na ogrebotinu ili dublju posjekotinu, ona će zaustaviti krvarenje. Nećete vjerovati – to vas neće peći! Štaviše, paprika će omogućiti sigurno zarastanje, a nakon svega neće ostati ni ožiljak.

Imate li kakve unutrašnje ranice, popijte malo mljevene paprike razmućene u čaši vode – pomoći će u vrlo kratkom vremenu.
Iskustvo kaže da je mljevenu papriku bolje istopiti u čaši vruće vode i popiti je što brže. Bez obzira na to je li riječ o unutrašnjem ili vanjskom krvarenju, oralna upotreba mljevene paprike u vrućoj vodi ekspresno pomaže.

Mljevena je paprika bogata alkaloidima kapsaicinima. Obiluje i vitaminom C, B6, E, kalijumom, manganom i flavonoidima koji daju ljutinu njenim antioksidantnim sposobnostima.

Osim zaustavljanja krvarenja, ovaj lijek radi po principu iscrpljivanja neurotransmitera pod nazivom supstanca P, čime dezintegriše nerve koji šalju signale za bol pa tako, jednostavnim riječnikom, ublažava i bol. Pomaže kod upale mišića, bolova u leđima, ukočenog vrata i drugih bolova.

Takođe, mljevena paprika razbija ugruške u krvi, pomaže kod smanjenja ateroskleroze, sprečava faktore koji su doveli do oblikovanja tromba, od kojih svi mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanog udara. Osim toga, paprika je odlična u borbi protiv crijevnih bolesti. Stimuliše crijeva i pomaže pri eliminaciji toksina iz tijela.

izvor: kućnilekar