3.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

STANKOVIĆ: INTENZIVNE AKTIVNOSTI NA NOVOM POVEĆANJU NAJNIŽE PLATE

Najnovije vijesti

Generalni sekretar Saveza Sindikata Republike Srpske Goran Stanković izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da su u toku intenzivne aktivnosti na novom povećanju najniže plate u Srpskoj.
Stanković je uoči početka sastanka predsjednika sindikalnih organizacija sa područja Regionalnog sindikalnog centra Istočno Sarajevo, novinarima rekao da se radi i na uređenju novog sistema plata u Srpskoj.

“Okupili smo sve sindikalne organizacije sa područja regije Istočno Sarajevu i svih 15 granskih sindikata koji djeluju u okviru Saveza sindikata. Želimo da ih informišemo o našim aktivnostima u proteklom periodu vezanim za povećanje plata, zakonodavne aktivnosti i neka nova zakonska rješenja”, naveo je Stanković.

On je dodao da je bitno da čuju kakvo je stanje u sindikalnim organizacijama, kakvi su njihovi problemi i kakve prijedloge sindikalci nude da uđu u program rada Saveza sindikata Srpske za naredni period.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragn Gnjatić naveo je da će danas biti riječi o nekim aktivnostima koje su sprovedene u proteklom periodu, a koje se tiču donošenja nekih boljih zakonskih rješenja za radnike, kao što su trudnice, porodilje i radnici na bolovanju oboljeli od teških bolesti.

“Predstavićemo aktivnosti granskih sindikata koji ovih dana rade sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske na kreiranju budžeta za narednu godinu i povećanja prihoda. Govorićemo takođe i o problemima koji se javljaju na ovim oprostorima”, istakao je Gnjatić.

On je rekao da su ovi sastanci prilika da članovi sindikata iznesu svoje probleme na terenu, dok predstavnici granskih sindikata i Saveza sindikaza Srpske učestvuju u rješavanju, nuđenju nekih i kreiranju boljih rješenja.

Predstavnik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske Vlado Pavlović rekao je da na ovim sastancima dobijaju potrebnu energiju kako bi istrajali u svojim aktivnostima na nivou Saveza sindikata, među kojima su i pregovori oko ugovaranja i potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora na nivou Srpske, kojeg nema već sedam-osam godina.

“Ni u jednom granskom sindikatu nema granski kolektivni ugovor o realnom sektoru. Dva kolektivna ugovora koja regulišu prava nemamo i ovo je aktivost koja se sprovodi na području cijele Republike Srpske, a rezultati će brzo biti predstavljeni”, istakao je Pavlović.

SRNA