-5.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

STARA VRŠALICA JOŠ U FUNKCIJI (VIDEO)

Najnovije vijesti

Stara vršalica napravljena prije 35 godina neki dan radila je punom parom kod domaćina Dragana Kekića u selu Stratinska, kod Banja Luke, koji je ujedno i vlasnik ovog stroja. Desetak radnika opsluživalo je ovu, već pomalo zaboravljenu mašinu, iz koje je izlazilo žito čisto kao za koljivo, kako se to u ovom kraju kaže. Poslove oko vršalice Kekić je naučio od oca, još kao dječak, vršeći žito ne samo u Stratinskoj nego i okolnim mjestima.

Dragan Kekić

-Nekada nije bilo puno vršalica kao danas kombajna, pa smo otac i ja sa ovom mašinom išli kroz mnoga sela. Vršili smo žito ne samo u našem selu, nego i u Busnovima, Oštroj Luci, Tramošnji i okolnim mjestima sve do Manjače. Bio je to dobro plaćen posao. Za jednu sezonu moglo se zaraditi toliko da bi danas mogao za te pare kupiti kombajn- priča nam Dragan dodajući da je ovaj zanat danas izumro. Čak ni njegova djeca, kaže, nisu zainteresovana da nešto nauče oko vršidbe žita.

Ovaj pedesetpetogodišnjak priča nam i o karakteristikama svoje vršalice. Tvrdi da ona za jedan dan, ako je upslužuje pet jakih i spremnih vršača, može očistiti 15 do 16 tona žita. Kupljena je u Sanskom Mostu, a riječ je o stroju ručne izrade.

-Vršalica je napravljena prije 35 godina u okolini Sanskog Mosta. Ručno ju je izradio Pajo Poljanac. Izrada i sastavljanje trajalo je puna tri i po mjeseca, a sa njom se  može da vrši svako žito, pšenica, zob, ječam, ali isto tako i djetelina- pojašnjava Kekić.

Postoji još jedna zanimljivost za ovu vršalicu. Njen vlasnik Dragan Kekić tvrdi da je između ostali na ovom stroju radila i poznata pjevačica rodom iz susjednih Tramošljana, Stanojka Bodiroža Ćana, koja je kao djevojčica imala zadatak da siječe i dodaje snoplje.

P.Š.