STEFAN SIMIĆ PROMOVISAO NOVU KNJIGU U PRIJEDORU (video)

“Povratak čoveku – živeti život”, naziv je nove knjige beogradskog pisca, Stefana Simića koja je nakon Banja Luke, promovisana i u Prijedoru.  Peto izdanje je zapravo zbirka njegovih tekstova, nastalih u posljednje dvije godine. Inače, svoje tekstove objavljuje na internetu, a ovo je zbir najboljih.

– Tekstovi su o ženama, o ljubavi… Ima nekoliko tekstova o Bosni, koji su jako popularni. Bosna mi je u srcu, jako ste me lijepo ovdje prihvatili, imam puno prijatelja. Ovdje se osjećam kao da sam kod kuće, ljudi su topli, srdačni. Takvi su i nastupi, bukvalno traju i kada se završe… Kada je riječ o novoj knjizi, pokušao sam da pokrijem čitav region, tako organizujem i svoje nastupe. Sada nas je malo korona omela, ali nadam se da će se i to normalizovati – rekao je Simić.

Dame su najbrojnije na njegovim nastupima. Tako je bilo i sinoć u Prijedoru. – Ja sam učio od Balaševića, Kapora, Dedića, Selimovića… Ustvari sam pokušao da sve to sublimiram. Studirao sam sociologiju i nekako pišem o svemu što meni fali i prebacim na neki način u tom ženskom licu (smijeh). Volim i poštujem žene. Danas fali poezije, fali muzike uz koju su starije generacije odrastale – dodao je on.

Na promociji je govorio i Slaven Trebovac, recenzent knjige. Prema njegovim riječima, Simić se izražava poetskom prozom o najaktuelnijim društvenim temama, nezadovoljstvu pojedinca, kolektivnoj svijesti.

– U njegovom pisanju su dominantne teme o položaju i ulozi žene, dakle socijalnoj, polnoj ulozi, muško-ženskim odnosima i kada bi sad iznalazili posebnost njegovog stvaralaštva koje ima krajnje jednostavan jezik i tako dopire do čitalačke publike, rekli bismo da je to poseban pogled na žensku prirodu – žena kao vrijednost i njena uloga u društvu – pojasnio je Trebovac.

Stefan Simić je rođen 1989. godine u Paraćinu u Srbiji. Svoju prvu knjigu „Pustite nas“ objavio je 2012. godine.

M.Šodić

You must be logged in to post a comment Login

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!