11.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

STIGAO OGREV ZA 103 GODINE STARU BAKU

Najnovije vijesti

Najstarija mještanka Ljubije baka Barbara Iveljić (103), i zasigurno jedna od najstarijih u BiH, ovih dana se kao malo dijete obradovala ogrjevu i namirnicama koje je dobila od anonimnog donatora iz Amerike. Drva su stigla na bakinu kućnu adresu, u mali stančić gdje više nije bilo ni klipe za naložiti.

img_0727

-E, baš me razveselio. Vidim nema drva i ne znam šta bi. A onda dobijem vijest od Ahmeta Rešidovića da drva stižu. Sad ih ima dosta za cijelu zimu, a možda nešto i ostane. Ne znam ko me se sjetio, ali ko god da je hvala mu od srca. Ništa gore od hladne kuće – kaže starica koja je u decembru napunila 103 godine.  Baka živi sama, povremeno je obiđe familija i pomogne ko koliko može, a ona lično ne traži mnogo.

img_0711

– Nit se patim, nit uživam… stigle godine… ja sve manje pokretna, treba i po neki lijek kupiti, za jedan dajem 15 maraka, ali ne žalim se, jer ima i gorih slučajeva. Nek su meni drva stigla i da mi je toplo, ostalog će biti – kaže starica koja one koji joj dolaze u posjetu nerijetko prijatno iznenadi. Mudrošću, po nekom vrckavom opaskom, često se i našali na vlastiti račun i to je valjda dobitna formula po kojoj je pregurala vijek.

mesudija-selman-posjetila-baku-barbaru
Mesudija Selman, predsjednice prijedorskog „Merhameta“, posjetila baku Barbaru

Upravo to oduševi sve one koji baku povremeno obiđu. Poput Mesudije Selman, predsjednice prijedorskog „Merhameta“ koji baki s vremena na vrijeme uruči i po neki paket s osnovnim prehrambenim namirnicama.Tako je bilo i proteklog vikenda.

-Rekla je  da je  dobila drva, a pomagaćemo joj u hrani kad god to zatreba. Draga, posebna starica, duhovita, baš me prijatno iznenadila a i nasmijala – kazala je Selman. Inače baka Barbara je rođena desetog decembra daleke 1914 u Lici zbog čega je brojni Ljubijanci znaju i pod nadimkom Ličanka.

M.Z. i D.St.