Prijedoraka kancelarija Područne privredne komore Banjaluka organizovala je sastanak na regionalnom nivou sa predstavnicima škola koje imaju strukovna zanimanja i preduzeća u kojima učenici obavljaju praktičnu nastavu. Cilj je unaprijediti provođenje praktične nastave i olakšati učenicima sticanje neophodnih znanja i vještina.

 U Srednjoškolskom centru u Kozarskoj Dubici kažu da imaju dobru saradnju sa lokalnim privrednicima koji prihvataju učenke na praktičnu nastavu. Ipak, smatraju da generalno ima mali broj preduzeća mašinske struke koja bi mogla da prime povećan beroj zainteresovanih učenika za strukovna zanimanja. U prijedorskoj Mašinskoj školi uvjereni su da učenici sami biraju strukovna zanimanja jer je to sve više traženo u zemlji i inostranstvu.

Unapređivanje sistema praktične nastave konstantan je zadatak, ističu u prijedorskoj kancelariji Područne privredne komore Banjaluka. Takođe dodaju da praktičnu nastavu u privrednim subjektima treba standardizovati. „Privredna komora RS nudi besplatne obuke mentora za praktičnu nastavu. Obuke će se provoditi u narednom periodu. Očekujemo dobar odziv i sigurmni smo da će na taj način učenike neko spremnije dočakati i provcesti kroz čitav sistem praktične nastave u preduzećima u kojima obavljaju praksu“, kaže Dijana Đaković, rukovodilac prijedorake kancelarije Područne privredne komore Banjaluka.

U „Bosnamontaži“ ističu da je, zbog obaveza u proizvodnji, teško očekivati da majstor mnogo vremena odvoji za više grupa učenika na praksi. Prosvjetari Srednjoškolskog centra Kozarske Dubice kažu da bi bilo dobro stimulisati preduzeća i mentore, koji bi na taj način imali veći motiv, što bi dovelo do kvalitetnijeg obavljana praktične nastave.

                                                                                      Z.S. 

PrethodniINSTITUT NEZAKONITO NABAVLJAO OPREMU
SlijedećiREKONSTRUKCIJA TROTOARA U ULICI MILOŠA OBRENOVIĆA