Gradska uprava Prijedor objavila je juče konačne rezultate javnog konkursa za dodjelu stipendija srednjoškolcima za školsku 2020/21. godinu. Od 356 prijava, 222 je ispunilo uslove, a stipendija je odobrena za 117 učenika.

– Prema socijalnom statusu, pravo na stipendiju ostvarilo je 59 učenika, na osnovu uspjeha u školi 35, a prema deficitarnom zanimanju stipendija je odobrena za 23 srednjoškolca – rekao je Stevica Dronjak, šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu i NVO. Učenička stipendija iznosi 70 KM.

Sutra će biti objavljen javni konkurs za dodjelu stipendija za redovne studente za akademsku 2020/21. godinu. Visina mjesečne stipendije biće utvrđena naknadno, odlukom gradonačelnika, ali neće biti manja od 120 KM i isplaćivaće se deset mjeseci.

– I ova stipendija će se dodjeljivati na osnovu tri kategorije: po uspjehu na studiju, deficitarnom zanimanju i prema socijalnom statusu. Za studente deficitarnih zanimanja dodjeljuje se 55 stipendija i isto toliko za uspješne studente. Pravo na stipendiju prema socijalnom statusu ostvariće svi studenti koji pripadaju jednoj od navedenih kategorija u javnom konkursu – dodao je Dronjak.

Javni konkurs za dodjelu stipendija za studente biće obavljen u “Kozarskom vjesniku” i na web-stranici Gradske uprave Prijedor.

M. Šodić