13.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

ŠTO PRIJE DEBLOKIRATI PROJEKAT IZVORIŠTA CRNO VRELO

Najnovije vijesti

Gradonačelnici Prijedora i Banjaluke Milenko Đaković i Igor Radojičić najavili su skoru deblokadu zajedničkog projekta izvorišta Crno Vrelo kojim bi više hiljada domaćinstava dvaju gradova dobila kvalitetno vodosnabdijevanje.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković podsjetio je da je projekat blokiran 2012. godine kada se pojavio nepredviđeni dio objekata koje je trebalo izgraditi, te je nedostatak novca za to zaustavio projekat.

img_0893
Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora

“U međuvremenu su se naši prethodnici dogovorili da se projekat nastavi, obezbijeđena su sredstva, izvršena arbitraža i napravljen aneks ugovora. Za grad Banjaluku je u Vladi Republike Srpske obezbijeđeno oko dva miliona KM, a za grad Prijedor 1.310.000 KM, tako da smo se mi danas dogovorili o operativnim stvarima za nastavak projekta za koji očekujemo da će se vrlo brzo nastaviti i da ćemo ga dovesti do kraja”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.
img_0885
On je podsjetio da će Banjaluka koristiti 60 odsto izvorišta Crno Vrelo, a Prijedor 40 odsto.

“Grad Prijedor nešto prednjači u dijelu sekundarne mreže koja je već završena na području sela oko Omarske. Dok završimo ovaj zajednički dio projekta, naša sela će dobiti vodu, a Banjaluka će morati obezbijediti sredstva za završetak njihovog dijela cjevovoda i snabdijevanje banjalučkih sela”, dodao je Đaković.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je grad Banjaluka u budžetu za ovu godinu ima planiranih dva miliona maraka iz programa kapitalnih investicija koje treba da doznači Vlada Republike Srpske.

img_0897
Igor Radojičić. gradonačelnik Banjaluke

“Na nedavnom sastanku sa predsjednicom i delegacijom Vlade Republike Srpske u gradskoj upravi u Banjaluci obećano je da će ova sredstva biti doznačena još u toku ove godine, što će nam omogućiti da koliko sutra, kad ova sredstva budu operativna, bude deblokiran ovaj projekat i da se na bazi aneksa ugovora, koji je opet na bazi arbitraže, nastavi sa radovima koji su izuzetno važni za veći dio naselja grada Banjaluka i dio naselja grada Prijedora”, rekao je Radojičić.

img_0882

On je naveo da bi ovim bila završena primarna mreža.

“Grad Banjaluka bi dalje morao nastaviti razvoj sekundarne i tercijarne mreže. Grad Prijedor je tu nešto više uradio, ali za nas je u ovom momentu važno da se što prije nastavi izgradnja primarnog vodovoda i da se ovaj kapitalni projekat u oba grada što prije završi”, dodao je Radojičić,

On je napomenuo da je njegova današnja posjeta Prijedoru prva zvanična posjeta van Banjaluke, što, kako je rekao, svjedoči o značaju koji želi da da saradnji dvaju susjednih gradova i saradnji sa gradonačelnikom Đakovićem.

Srna

Foto: Dragan Stojnić Giga