0.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

STOČARI ZBOG “PLAVOG JEZIKA” TRPE VELIKE GUBITKE

Najnovije vijesti

Bolest „plavog jezika“ na području Prijedora naročito je pogodila ovce. Trenutno su žarišta potvrđena u Gornjoj Dragotinji i Jutrogošti. Ova bolest se velikom brzinom proširila u BiH.

– Iako još nije proglašena epidemija, stočari trpe velike ekonomske gubitke, jer se prvi simptomi bolesti, u nekim slučajevima, javljaju samo do sedam dana prije uginuća životinje – kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja stočara RS. Ova bolest ne predstavlja prijetnju za zdravlje ljudi. Virusnog je karaktera i prenose je komarci.

slika-plavi-jezik-2
veterinar Boško Došen

– U prvih sedam dana, bolest se manifestuje veoma visokom tjelesnom temperaturom, životinje prestaju jesti, počinju sliniti, u težim slučajevima se upaljuju sluznice i nastaju čirići u usnoj šupljini. Jezik poprimi plavu boju, otekne toliko da viri iz usta, što stvara karakterističnu sliku po kojoj je bolest i nazvana. Nastane i upala mjesta na koži iz kojih izrasta papak, zbog čega se ovce otežano kreću – pojašnjava veterinar Boško Došen.

Gradonačelnik Prijedora donio je rješenje o formiranju Komisije centra za suzbijanje zarazne bolesti “plavog jezika” za područje grada Prijedora i Komisije za procjenu šteta uzrokovanih pojavom ove bolesti na području grada.

dusan-vranjes
Dušan Vranješ

– Na terenu se preuzimaju sve mjere i aktivnosti za sprečavanje širenja bolesti “plavog jezika”. Veterinarska inspekcija grada Prijedora je donijela naredbu o zabrani održavanja stočnih pijaca, prometu stoke i ograničenom kretanju stoke na području grada – rekao je Dušan Vranješ, predsjednik nadležne komisije.

Upozoravaju se stočari da, ako uoče simptome ove bolesti, ne preuzimaju odgovornost na svoju ruku, već da se što prije jave nadležnoj veterinarskoj stanici.

M. Stegić

foto: Dragan Stojnić Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!