Izložba arhivskih dokumenata pod nazivom “Eparhija banjalučka 1941–1945 – mučeništvo Srpske pravoslavne crkve u Bosanskoj krajini” otvorena je večeras u Muzeju Kozare. Izložba na 25 panoa govori o stradanju pravoslavnih sveštenika i uništavanju hramova Srpske pravoslavne crkve u Drugom svjetskom ratu. Priređena je kao plod saradnje Arhiva Republike Srpske iz Banjaluke, Arhiva Srpske pravoslavne crkve i Muzeja žrtava genocida iz Beograda, a otvorena prošle godine u Banjaluci. Autori izložbe su Radovan Pilipović, Veljko Đurić Mišina, Bojan Stojnić i Miloš Matijević.

Veljko Đurić Mišina

– Ne postoje egzaktni podaci o broju porušenih hramova niti ubijenih sveštenoslužitelja Srpske pravoslavne crkve u Drugom svjetskom ratu, no  zna se da su pripadnici hrvatskih oružanih snaga ubili preko stotinu i protjerali oko 500 sveštenika te da je na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske zapaljeno i uništeno najmanje 800 hramova. Najviše su stradale eparhije Gornjokarlovačka i Banjalučka. Opljačkano je nemjerljivo kulturno-istorijsko blago, a jedan dio tog blaga nikad nije vraćen SPC. Ono se i danas nalazi u Hrvatskoj – rekao je direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda, Veljko Đurić Mišina.

Sama izložba sa mnoštvom skeniranih dokumenata i fotografija iz perioda 1941-45. godina, jasno potvrđuje razmjere ustaških zločina, rečeno je na otvaranju izložbe u Prijedoru. Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić podsjetio je da je Prijedorčani mogu pogledati do 10. februara.

D. S.

foto: Giga

PrethodniSENIORSKI FUDBALSKI TURNIR  SE NASTAVLJA U NEDJELJU:  
SlijedećiFK „RUDAR  PRIJEDOR”: START ZA POVRATAK U BH ELITU 22. JANUARA (VIDEO)