8.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

Štrajk upozorenja željezničara

Najnovije vijesti

Šest sindikata “Željeznica Republike Srpske” danas je organizovalo polučasovni štrajk upozorenja kako bi ukazali na loš položaj radnika, male plate i sve veći odliv kvalifikovane radne snage.

Goran Čamdžić, predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Prijedor, istakao je da su zahtjevi već poznati široj javnosti, a to je povećanje plata zaposlenima na “Željeznicama RS”.

– Na štrajk upozorenja smo, na neki način, prisiljeni, jer nismo našli sagovornika u upravi Željeznica ni u Vladi, odnosno resornom ministarstvu –  kaže on i dodaje da se zapravo traži povećanje plata koje su za oko 100 KM po radniku umanjene još 2007. godine.

Čamdžić podsjeća da jedna trećina zaposlenih na “Željeznicama” ima platu od 450 KM, zbog čega se došlo u situaciju da radnici sve masovnije napuštaju Preduzeće i odlaze u zemlje Zapadne Evrope: –  Tako će se u kratkom periodu ostati bez radne snage – kaže Čamdžić dodajući da je štrajk sasvim legalan i da ga vodi šest sindikata “Željeznica RS”. Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas da je razočaran i iznenađen ponašanjem pojedinih sindikata u “Željeznicama Republike Srpske” koji su za danas najavili polučasovni štrajk upozorenja, te ocijenio da to nije stav svih zaposlenih već pojedinih sindikalnih lidera.

P.Š.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!