Stranački predstavnici o preliminarnim rezultatima (video)

Jučerašnji izborni dan i prve preliminarne rezultate Opštih izbora u BiH, danas su prokomentarisali predsjednici gradskih odbora DNS-a, SDS-a i SNSD-a Prijedor.

– Sa zadovoljstvom mogu konstatovati rezultate koje je postigao DNS. Demokratski narodni savez je pobijedio po svim listama: za Narodnu skupštinu Republike Srpske, za parlament BiH, a pobijedili su i kandidati za srpskog člana Predsjedništva BiH i za predsjednika Republike Srpske, koje je podržavao DNS.  Mislim da su izbori provedeni dostojanstveno. Mi se zahvalјujemo svim biračima koji su korektno obavili svoju građansku dužnost. Lično smatram da je procenat od 47 posto pokazatelј ispodpolovične izlaznosti i da i dalje imamo jako puno apstinenata – izjavio je novinarima Milenko Đaković, predsjednik Gradskog odbora Demokratskog narodnog saveza Prijedor. Za Parlamentarnu skupštinu BiH, DNS je, po preliminarnim podacima, u Izbornoj jedinici 1 osvojio 11.193 glasa. Što se tiče NS RS, ova stranka ima 12.735 glasova. Pojedinačno, nosilac liste Duško Ivić dobio je 9.617 glasova, Duško Miletić  7.502, a Slavica Popović 7.360 glasova. Ličnim glasovima, nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH Dragutin Rodić ima 10.099 glasova u Prijedoru, a na nivou Izborne jedinice jedan 17.179.

Milenko Đaković, predsjednik Gradskog odbora Demokratskog narodnog saveza Prijedor

Predsjednik Gradskog odbora Srpske demokratske stranke, Milan Tubin, rekao je da je, prema njihovim informacijama, brojanje glasova pri kraju. Kako je istakao, prema dosadašnjim podacima iz Prijedora, SDS je dobio mjesto jednog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, čime su ispunili svoj cilј. U Gradskom odboru SDS-a smatraju da je neophodno poštovati volјu naroda.

Milan Tubin, predsjednik Gradskog odbora Srpske demokratske stranke

– Smatramo da rezultati nisu volјa naroda, prije bih rekao da su volјa odbora koji su sjedili za stolovima na biračkim mjestima. Još nismo pravili detalјne analize, ali smo izvršili pregled glasačkog materijala koji su predsjednici mjesnih odbora donosili sa raznih terena. Izuzetno nam je drago, jer se SDS vratio u grad gdje smo dobili značajno pobolјšanje. Na udalјenim mjestima od grada imali smo slabiji prolaz – rekao je Tubin. On je dodao da je, sudeći po dosadašnjim rezultatima, SDS u Prijedoru osvojio oko 20 odsto glasova na ukupno 131 biračkom mjestu.

Saša Bursać, predsjednik GO SNSD Prijedor, rekao je da su u ovoj stranci zadovoljni rezultatom.

Saša Bursać, predsjednik GO SNSD Prijedor

– Što je najvažnije, za Narodnu skupštinu RS imali smo rast od nekih preko 10 posto i za bh. parlament preko 20 posto. Očekujemo da ćemo imati dva poslanika iz Prijedora iz SNSD-a. Sa razlikom od preko 5.000 glasova, pobijedio je naš kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, i otprilike od nekih pet i po hiljada u Prijedoru je pobijedila, sada već predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović. To je sjajan rezultat i mi smo zadovoljni, s obzirom na naš rast te da je opozicija imala veliki pad i za NS RS i za Parlamentarnu skupštinu BiH – smatra Bursać.

 

D. S.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!