10.8 C
Prijedor
Subota, 2 Marta, 2024

STRNIM ŽITIMA ZASIJANO 2.000 HEKTARA VIŠE

Najnovije vijesti

Na području prijedorske regije ove jeseni strna žita zasijana su na oko 8.000 hektara, što je više za oko 2.000 hektara.
Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danijel Egić kaže da je do povećanja površina pod strnim žitima došlo zbog sušnog ljeta i smanjenog prinosa kukruza.

On kaže da su vremenske prilike bile povoljne i da je sjetva uglavnom obavljena u optimalnom roku.

“Prema našim procjenama, ove jeseni pšenicom je zasijano oko 3.500 hektara, a do sada je to bilo uglavnom 2.700 hektara. Kad je riječ o zobi, umjesto dosadašnjih 650 zasijano je 1.200 hektara, pod raži je 1.850 hektara, a do sada je to bilo 1.500, a tritikale je u sjetvi zastupljen na 1.400 hektara ili oko 300 više”, rekao je Egić.

Prema njegovim riječima, na povećanje sjetvenih površina uticale su i mjere Vlade Republike Srpske.

On podsjeća da su, osim redovnih podsticaja od 100 litara goriva po hektaru za proljećnu i jesenju sjetvu, za ublažavanje posljedica suše odobrene dodatne količine regresiranog goriva po 20 litara za hektar prijavljenih površina i po 28 KM po hektaru registrovanih površina za zasnivanje novog ciklusa proizvodnje.

“Poljoprivrednici su gorivo kupovali po cijeni umanjenoj za 0,60 KM od maloprodajne, a sredstva za mineralno đubrivo uplaćena su na njihove račune”, kaže Egić.

On je naveo da resorno ministarstvo direktno podstiče i proizvodnju pšenice sa 200 KM po hektaru i 0,05 KM po kilogramu isporučenog žita.

Egić kaže da se, u okviru mjera Vlade Republike Srpske za ublažavanje posljedica suše, u saradnji sa Veterinarskim institutom Republike Srpske “Dr Vaso Butozan”, obavlja kontrola prisustva mikotoksina u mlijeku i stočnoj hrani i da se trenutno drugi put uzimaju uzorci za analizu.

Srna